Jako , że zaczął się sezon na lody , przejrzałam książkę kucharską Ewy Aszkiewicz " Kuchnia polska " pod tym kątem i oto przepis na lody własnej produkcji . Może warto by pomogły nam przy nich nasze dzieci . Najlepsze są po mocnym zamrożeniu , może jakoś dotrwają do tego momentu :) , ale z lodami różnie bywa...
Składniki :
- 1/2 szklanka cukru
- 4 jajka
- 2 szklanki mleka pełnotłustego
- 2 łyżki suchej , aromatycznej herbaty
- 1 szklanka śmietany kremówki (ja użyłam 36 % , bo taką miałam )
- cukier waniliowy
- 2 łyżki cukru pudru do białek
- czekolada do dekoracji
Przygotowanie :
- Przygotowujemy sobie 3 głębokie naczynia : na ubicie żółtek z cukrem ( najgłębsze ) do którego dodamy zaparzoną herbatę , na ubicie białek na pianę z cukrem pudrem oraz na ubicie śmietany
- W garnuszku gotujemy mleko i zaparzamy tym mlekiem herbatę (powstaje coś na smak bawarki ) - parzymy co najmniej 10 min. pod przykryciem , a potem studzimy ( ja po 10 min. wstawiałam naczynie do miski z zimną wodą )
- Śmietanę z łyżeczką cukru waniliowego ubijamy na puch i wstawiamy do lodówki - niech oczekuje na swoją kolejność w przyrządzaniu lodów
- Do miseczki wbijamy żółtka i ucieramy ze szklanką cukru i przestudzoną bawarką , lejemy ją ostrożnie i po trochu (pomoc dzieci tu znakomicie się przyda ) cały czas ubijając
- Naczynie w którym łączymy żółtka z bawarką wstawiamy na garnek z gorącą wodą ( zachować ostrożność ) i ubijamy , aż masa zgęstnieje (robimy łaźnię wodną )
- Zgęstniałą masę odstawiamy w chłodne miejsce
- Teraz ubijamy białka na pianę z pudrem , ale nie zaczynamy bić białek póki masa mleczno - jajeczna nie schłodzi się
- Do przestudzonej masy z ubitymi żółtkami i bawarką dodajemy ubitą śmietanę - mieszamy delikatnie
- Teraz dodajemy pianę z białek i ponownie , najlepiej drewnianą łyżką mieszamy ostrożnie wszystkie składniki
- Całość przekładamy do foremki , którą wstawiamy do zamrażalnika
- Lody smakują najlepiej następnego dnia :)
- Zamrożone nabieramy łyżką moczoną w wodzie
- Dekoracja lodów dowolna . Smacznego .
Kiedyś miałam kupić maszynę do lodów, ale taki łasuch jestem, że się powstrzymałam ;-)
OdpowiedzUsuńLody wyglądają wspaniale :-)