wtorek, 26 czerwca 2012

Lody herbaciane




Jako , że zaczął się sezon na lody , przejrzałam książkę kucharską Ewy Aszkiewicz " Kuchnia polska " pod tym kątem i oto przepis na lody własnej produkcji . Może warto by pomogły nam przy nich nasze dzieci .  Najlepsze są po mocnym zamrożeniu , może jakoś dotrwają do tego momentu :) , ale z lodami różnie bywa...
Składniki :

  • 1/2 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 2 szklanki mleka pełnotłustego
  • 2 łyżki suchej , aromatycznej herbaty
  • 1 szklanka śmietany kremówki (ja użyłam 36 % , bo taką miałam )
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżki cukru pudru do białek
  • czekolada do dekoracji
Przygotowanie :
  1. Przygotowujemy sobie 3 głębokie naczynia :  na ubicie żółtek z cukrem ( najgłębsze ) do którego dodamy zaparzoną herbatę , na ubicie białek na pianę z cukrem pudrem oraz na ubicie śmietany
  2. W garnuszku gotujemy mleko i zaparzamy tym mlekiem  herbatę (powstaje coś na smak bawarki ) - parzymy co najmniej 10 min. pod przykryciem , a potem studzimy ( ja po 10 min. wstawiałam naczynie do miski z zimną wodą )
  3. Śmietanę z łyżeczką cukru waniliowego ubijamy na puch i wstawiamy do lodówki - niech oczekuje na swoją kolejność w przyrządzaniu lodów
  4. Do miseczki wbijamy żółtka i ucieramy ze szklanką cukru i przestudzoną bawarką , lejemy ją ostrożnie i po trochu (pomoc dzieci tu znakomicie się przyda ) cały czas ubijając
  5. Naczynie w którym łączymy żółtka z bawarką wstawiamy na garnek z gorącą wodą ( zachować ostrożność ) i ubijamy , aż masa zgęstnieje (robimy łaźnię wodną )
  6. Zgęstniałą masę odstawiamy w chłodne miejsce
  7. Teraz ubijamy białka na pianę z pudrem , ale nie zaczynamy bić białek póki masa mleczno - jajeczna nie schłodzi się
  8. Do przestudzonej masy z ubitymi żółtkami i bawarką dodajemy ubitą śmietanę - mieszamy delikatnie 
  9. Teraz dodajemy pianę z białek i ponownie , najlepiej drewnianą łyżką mieszamy ostrożnie wszystkie składniki
  10. Całość przekładamy do foremki , którą wstawiamy do zamrażalnika
  11. Lody smakują najlepiej następnego dnia :)
  12. Zamrożone nabieramy łyżką moczoną w wodzie
  13. Dekoracja lodów dowolna . Smacznego .
Moim lodom nie było dane zamrozić się do końca ...Jedliśmy je już po 5 godzinach od momentu wstawienia do zamrażalnika :)
A tak wyglądały przed zamrożeniem


1 komentarz:

  1. Kiedyś miałam kupić maszynę do lodów, ale taki łasuch jestem, że się powstrzymałam ;-)

    Lody wyglądają wspaniale :-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...