Składniki na biszkopt :
- 4 jajka
- 4 łyżki oleju
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie ciasta tak jak podałam przy biszkopcie z kremem ajerkoniakowym.
Potrzebujemy również
truskawki ,
śmietanę tortową 36 %
1/3 szklanki cukru pudru do śmietany
2 płaskie łyżeczki żelatyny
1/3 szklankę cukru do musu
Wykonanie :
- Po upieczeniu biszkoptu (ja upiekłam we foremce z kominem ) należy przygotować mus truskawkowy
- Do zmiksowanych truskawek (tyle truskawek , by po zmiksowaniu było około 1/2 szklanki musu ) dodajemy żelatynę rozpuszczoną w 1/4 szklanki ciepłej wody -mieszamy
- Dosypujemy 1/4 szklankę cukru i miksujemy ponownie - potrzebujemy na polanie biszkoptu prawie całą szklane musu
- Biszkopt kroimy na pół i smarujemy ubitą śmietaną z cukrem pudrem
- Polewamy po wierzchu tężejącym musem z żelatyną
- Wierzch ciasta dekorujemy według uznania.
wygląda bardzo artystycznie ;]
OdpowiedzUsuńkolorowe i radosne!
Smakowite!
OdpowiedzUsuń