wtorek, 26 czerwca 2012

Ciasto biszkoptowe z truskawkami




Składniki na biszkopt :
  • 4 jajka
  • 4 łyżki oleju
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki 
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie ciasta tak jak podałam przy biszkopcie z kremem ajerkoniakowym.
Potrzebujemy również
 truskawki ,
 śmietanę tortową 36 %
1/3 szklanki cukru pudru do śmietany
2 płaskie łyżeczki żelatyny
1/3 szklankę cukru do musu

Wykonanie :
  1. Po upieczeniu biszkoptu (ja upiekłam we foremce z kominem ) należy przygotować mus truskawkowy 
  2. Do zmiksowanych truskawek  (tyle truskawek , by po zmiksowaniu było około 1/2 szklanki musu ) dodajemy żelatynę rozpuszczoną w 1/4 szklanki ciepłej wody -mieszamy
  3. Dosypujemy 1/4 szklankę cukru i miksujemy ponownie - potrzebujemy na polanie biszkoptu  prawie całą szklane musu
  4. Biszkopt kroimy na pół i smarujemy ubitą śmietaną z cukrem pudrem
  5. Polewamy po wierzchu tężejącym musem z żelatyną 
  6. Wierzch ciasta dekorujemy według uznania.


2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...