Sos czosnkowy
Składniki:
- łyżka oregano i majeranku
- 4 ząbki czosnku
- łyżka oleju lub oliwy
- jogurt naturalny i majonez ( dodawać zawsze w stosunku 1:1 )
- łyżka cukru
Oregano wymieszać z majerankiem i zalać gorącą wodą żeby się dobrze zaparzyły. Czosnek zalać oliwą lub olejem i zmiksować. Jogurt naturalny wymieszać z majonezem, dodać cukier (do smaku). Odcedzić oregano z majerankiem i wymieszać z resztą składników. Jest to sos niczym nie różniący sie od tego z pizzerii :) pyszny !
ciekawy! do wypróbowania:)
OdpowiedzUsuńRobię bardzo podobny ! O wiele lepszy od sklepowego .
OdpowiedzUsuńPatentu na miksowanie czosnku z olejem nie znałam, muszę wypróbować :) w sumie nie głupi pomysł, łyżka oleju rzepakowego to zawsze trochę więcej omega-3 w diecie ;)
OdpowiedzUsuńGwarantuję , że pyszny . Prawda jest taka , że specjalista od tych sosów jest mój Syn :)
Usuń