Przepis podaje za Tiną , bo właśnie tam go znalazłam .
Trochę zrobiłam oczywiście to po swojemu.
Składniki :
- plaster mięsa chudego na osobę , ja użyłam schabu
 - cebula
 - 10 dag pieczarek
 - szklanka ugotowanej kaszy gryczanej ( potrzebne będzie mniej , ale tyle warto ugotować )
 - olej do smażenia
 - jajko
 - sól , pieprz
 - potrzebna nic bawełniana
 
Przygotowanie :
- Plastry chudej, dość szerokiej wieprzowiny rozbijamy na cienkie sznycle
 - Cebulę obieramy i drobno kroimy, smażymy na oleju
 - Pokrojone pieczarki dodajemy do przesmażonej cebuli i smażymy razem 4 - 5 min. - studzimy
 - Mieszamy je z ugotowaną wcześniej kaszą gryczaną ( szukaj przepis w meni - jak TO gotować ) , doprawiamy do smaku solą , pieprzem i ewentualnie maggi
 - Mięso solimy i posypujemy pieprzem
 - Na każdy płat mięsa kładziemy przyrządzony farsz i podnosimy brzegi mięsa do góry , po to by móc związać je nitką , utworzy się coś na kształt mieszków
 - Gotowe mieszki rumienimy chwilę na oleju , a potem przekładamy do piekarnika na 50 min. w temp. 180 stopni C.
 - Ja swoje piekłam w prodiżu , trwało to około 40 min.
 
Po upieczeniu nie przypominały zbytnio mieszków , ale i tak były smaczne :)
Nie jest to danie zbyt proste , trochę pracochłonne , ale na wystawniejszy obiad w sam raz...
Nie jest to danie zbyt proste , trochę pracochłonne , ale na wystawniejszy obiad w sam raz...


świetny pomysł podania. bardzo lubię kaszę gryczaną, muszę wypróbować połączenie. Pozdrawiam i miłego dnia życzę
OdpowiedzUsuńJa ten przepis juz od dawna posiadam.Jednak ja robie roladki,ktore lekko smaze z kazdej strony na maselku i przekladam do naczynia zaroodornego.Roladki przykrywam marchewka wczesniej uduszona na masle i calosc jakas godzine pieke w piekarniku,
OdpowiedzUsuńto dopiero muszą byc pyszne :)pozdrawiam
OdpowiedzUsuń