piątek, 29 czerwca 2012

Pstrąg zapiekany w folii







Kupiłam pstrąga i szukałam natchnienia jak go przyrządzić i znalazłam przepis .
Trochę  oczywiście go zmodyfikowałam :)
 Przepis znaleziony  na blogu   : Lubię gotować -blog pełen przepisów.

Składniki :
  • pstrąg
  • ciut masła
  • suszone oregano i tymianek
  • świeża bazylia 
  • sól , pieprz
  • cytryna
Przygotowanie ;
  1. Wypatroszoną rybę dokładnie myjemy
  2. Nacieramy ją wewnątrz i z wierzchu solą i pieprzem
  3. Zioła suche mieszamy i również nacieramy nimi wnętrze ryby
  4. Świeżą bazylie kroimy drobno i wkładamy ją do środka ryby , dajemy łyżeczkę masła
  5. Na wierzchu układamy plasterki cytryny (wnętrze można też skropić sokiem )
  6. Całą rybę owijamy folią aluminiową i przekładamy do piekarnika na co najmniej 20 -25 min. w temp. 200 stopni C
Moja była pieczona w prodiżu.
Jeśli pieczemy w piekarniku to po wyłączeniu piekarnika trzymamy rybę przez 5-10 min. by "doszła".

7 komentarzy:

  1. Też ostatnio robiłam pstrąga, taki zapiekany w folii jest chyba najlepszy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pstrąg - moje podstawowe danie w piątkowe wieczory. Dzisiaj też robię i też w jak najprostszy sposób. Tylko same zioła i masełko :) Pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. hmm jadłam podobnego w Zakopanem! pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  4. ee najlepszy jest z grilla:) ale ten tez jest super;) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. pyszota! gdy się trochę poddusi to wyciągam cały kręgosłup, i czasem jak mnie naleci to doprawiony ser biały lub feta dam do środka. Pozdrawiam i uciekam bom się ślinić zaczęła

    OdpowiedzUsuń
  6. Świeża ryba w zasadzie sama w sobie świetnie smakuje, trochę ziół i cytryny i pyszny obiad gotowy. Osobiście często podaję filety z pstrąga w formie roladek z serem pleśniowym i selerem naciowym, też pycha:)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja też robię dzisiaj pstrąga! Ale do brzuszka dam mu koperek, masło i czosnek suszony - takie smaki preferuje H&C :-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...