Kupiłam pstrąga i szukałam natchnienia jak go przyrządzić i znalazłam przepis .
Trochę oczywiście go zmodyfikowałam :)
Przepis znaleziony na blogu : Lubię gotować -blog pełen przepisów.
Składniki :
- pstrąg
- ciut masła
- suszone oregano i tymianek
- świeża bazylia
- sól , pieprz
- cytryna
Przygotowanie ;
- Wypatroszoną rybę dokładnie myjemy
- Nacieramy ją wewnątrz i z wierzchu solą i pieprzem
- Zioła suche mieszamy i również nacieramy nimi wnętrze ryby
- Świeżą bazylie kroimy drobno i wkładamy ją do środka ryby , dajemy łyżeczkę masła
- Na wierzchu układamy plasterki cytryny (wnętrze można też skropić sokiem )
- Całą rybę owijamy folią aluminiową i przekładamy do piekarnika na co najmniej 20 -25 min. w temp. 200 stopni C
Moja była pieczona w prodiżu.
Jeśli pieczemy w piekarniku to po wyłączeniu piekarnika trzymamy rybę przez 5-10 min. by "doszła".
Jeśli pieczemy w piekarniku to po wyłączeniu piekarnika trzymamy rybę przez 5-10 min. by "doszła".
Też ostatnio robiłam pstrąga, taki zapiekany w folii jest chyba najlepszy :)
OdpowiedzUsuńPstrąg - moje podstawowe danie w piątkowe wieczory. Dzisiaj też robię i też w jak najprostszy sposób. Tylko same zioła i masełko :) Pyszne :)
OdpowiedzUsuńhmm jadłam podobnego w Zakopanem! pyszny!
OdpowiedzUsuńee najlepszy jest z grilla:) ale ten tez jest super;) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńpyszota! gdy się trochę poddusi to wyciągam cały kręgosłup, i czasem jak mnie naleci to doprawiony ser biały lub feta dam do środka. Pozdrawiam i uciekam bom się ślinić zaczęła
OdpowiedzUsuńŚwieża ryba w zasadzie sama w sobie świetnie smakuje, trochę ziół i cytryny i pyszny obiad gotowy. Osobiście często podaję filety z pstrąga w formie roladek z serem pleśniowym i selerem naciowym, też pycha:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Ja też robię dzisiaj pstrąga! Ale do brzuszka dam mu koperek, masło i czosnek suszony - takie smaki preferuje H&C :-)
OdpowiedzUsuń