Porzeczka czerwona została jakby zapomniana . A szkoda ...
Porzeczka czerwona zawiera garbniki , dużo witaminy C, kwasy organiczne , potas , magnez , wapń ,
fosfor .
" Z biopierwiastków należy zwrócić uwagę na żelazo , które jest dwuwartościowe , a więc łatwo przyswajalne.Wchodzi ono w skład hemoglobiny i enzymów oddechowych komórek i jest zalecane przy niedokrwistości .w takie żelazo obfitują czereśnie , wiśnie , agrest , żurawiny , burak czerwony i pomidory itd . Posiada miedź . Ma ona znaczenie w procesach krwiotwórczych. Niedobór miedzi wywołuje niedokrwistość u dzieci i kobiet w ciąży. Świeże i suszone liście porzeczki zawierają ponadto fitoncydy i są przez to przyprawą dodawaną do solonej i kwaśnej kapusty , ogórków , jabłek w zalewie i konserwowanych owoców .
Rozgniecione jagody porzeczki leczą piegi.
Porzeczki należą do owoców kwaśnych . Zgodnie z zaleceniami z makrobiotyki , nie powinny być zjadane podczas posiłku składającego się z białka (mięso , ryby , warzywa ). Lepiej jest zjadać porzeczki 1 godzinę po takich posiłkach.Sprzyja to lepszemu trawieniu i zapobiega zbytniemu zaleganiu produktów spożywczych w żołądku oraz unikaniu szkodliwej nadfermentacji, będącej przyczyną wielu chorób przewodu pokarmowego i układu krążenia .
Jedzmy zatem porzeczki , bo to niewyczerpana skarbnica dla zdrowia. Póki jest sezon na świeże :)
Swojej galaretki z porzeczek użyje do przekładania ciast , a jeśli udekoruję je taką czerwoną galaretką to tez będzie pięknie ...i smacznie :)
Moja Babcia zawsze z porzeczek robiła domowe wino:)
OdpowiedzUsuńzatem polecam http://www.qulinarny.blogspot.com/2012/06/porzeczkowe-marzenie.html
OdpowiedzUsuńgalaretka z porzeczki! mniam.
OdpowiedzUsuńszkoda, że mi wymarzł mój jedyny krzaczek..