środa, 13 czerwca 2012

Surówka z młodej kapusty



Składniki :
  • pół główki młodej kapusty
  • marchew
  • pół puszki kukurydzy
  • mała cebulka
  • 1 ogórek zielony
  • cukier i majonez, pieprz mielony
Przygotowanie :
  1. Kapustę poszatkować, umyć na sicie, osączyć i lekko posolić, ugnieść trochę rękoma i pozostawić na 10 - 15 min.
  2. Marchewkę i ogórka  obrać , ogórka drobno pokroić , a marchew zetrzeć
  3. Cebulkę obrać i drobno pokroić
  4. Kapustę odcisnąć , dodać warzywa, kukurydzę -wymieszać
  5. Dodać 2 -3 łyżeczki cukru , szczyptę  pieprzu oraz 2 - 3 łyzki majonezu , wszystko jeszcze raz dobrze wymieszać , jeśli mamy koperek lub natkę pietruszki to też dodać do całości .

12 komentarzy:

  1. pyszności a najlepsze są w Wielkopolsce nigdy nie udaje mi się zrobić tak pysznej z przyjemnością
    wypróbuje Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pracy przy niej niewiele , a naprawdę smaczna :) pozdrawiam

      Usuń
  2. Mam słabość do dań z młodą kapustką, bardzo smacznie zapowiada się surówka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. jedna z moich ulubionych! pyszna szczególnie do rybki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Koniecznie muszę zrobić taką sałatkę:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam taką kapustkę! W sam raz na lato:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mama zawsze robiła taką surówkę, teraz robię ja tylko bez kukurydzy, dziś kupiłam w lidlu kapustę w promocji, więc do obiadku na pewno będzie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najczęściej tez robiłam bez kukurydzy , ale raz spróbowałam z kukurydza i wiem ,że jest pyszna . Polecam :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...