Składniki :
- pół główki młodej kapusty
- marchew
- pół puszki kukurydzy
- mała cebulka
- 1 ogórek zielony
- cukier i majonez, pieprz mielony
Przygotowanie :
- Kapustę poszatkować, umyć na sicie, osączyć i lekko posolić, ugnieść trochę rękoma i pozostawić na 10 - 15 min.
- Marchewkę i ogórka obrać , ogórka drobno pokroić , a marchew zetrzeć
- Cebulkę obrać i drobno pokroić
- Kapustę odcisnąć , dodać warzywa, kukurydzę -wymieszać
- Dodać 2 -3 łyżeczki cukru , szczyptę pieprzu oraz 2 - 3 łyzki majonezu , wszystko jeszcze raz dobrze wymieszać , jeśli mamy koperek lub natkę pietruszki to też dodać do całości .
uwielbiam taką surówkę :)
OdpowiedzUsuńJa też :)
Usuńpyszności a najlepsze są w Wielkopolsce nigdy nie udaje mi się zrobić tak pysznej z przyjemnością
OdpowiedzUsuńwypróbuje Twój przepis :)
Pracy przy niej niewiele , a naprawdę smaczna :) pozdrawiam
UsuńMam słabość do dań z młodą kapustką, bardzo smacznie zapowiada się surówka :)
OdpowiedzUsuńjedna z moich ulubionych! pyszna szczególnie do rybki :)
OdpowiedzUsuńA i owszem :)
UsuńKoniecznie muszę zrobić taką sałatkę:-)
OdpowiedzUsuńPolecam :)
UsuńUwielbiam taką kapustkę! W sam raz na lato:)
OdpowiedzUsuńMama zawsze robiła taką surówkę, teraz robię ja tylko bez kukurydzy, dziś kupiłam w lidlu kapustę w promocji, więc do obiadku na pewno będzie.
OdpowiedzUsuńNajczęściej tez robiłam bez kukurydzy , ale raz spróbowałam z kukurydza i wiem ,że jest pyszna . Polecam :)
Usuń