Składniki :
- 1/2 szklanki mąki żytniej
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- płaska łyżeczka drożdży instant
- 2 łyzki mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka siemienia lnianego i czarnuszki
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 2 łyżki słonecznika i sezamu
- 2 suszone śliwki
- sól , woda
Przygotowanie :
- Mąki zmieszać i przesiać przez sitko
- Dodać drożdże , około 1 szklanki letniej wody , sól około 1 płaskiej łyżeczki i wszystko dobrze wymieszać
- Konsystencja ciasta chlebowego musi być podobna do ciasta drożdżowego
- Wyrabiamy masę energicznie łyżką drewnianą , dodajemy cukier , olej i ewentualnie wody , gdy ciasto jest zbyt ścisłe
- Dodajemy też stopniowo sezam , siemię i słonecznik - wyrabiamy
- Ja dodałam do swojego chleba pokrojoną drobno suszoną śliwkę
- Po wyrobieniu masy ( ale nie trwa to zbyt długo ) wyniosłam ciasto , ( które przełożyłam do foremki ) na działanie promieni słonecznych :) postawiłam je w ogrodzie na rozgrzanych kamieniach - urosło
- Piekłam w automacie (program 12 ) przez godzinę
- Oj smaczne było , smaczne , uwierzcie mi na słowo :)
świetny jest ten chlebek :)
OdpowiedzUsuńkurcze, wszyscy pieką chlebki teraz.. może i ja się skuszę ;D
OdpowiedzUsuńTrzeba spróbować , bo swój chleb ma niepowtarzalny smak :) pozdrawiam
Usuńoj ale smaczniutki!
OdpowiedzUsuńTo prawda:)
UsuńWitam, przeglądając przepis aż ślinka leci... Niestety nie mam automatu do pieczenia chlebka. czy jest możliwe aby upiec taki chlebek w zwykłym piekarniku?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
Witam , pewnie można upiec, ale trzeba podpatrzeć na blogach o pieczeniu chlebka w jakiej temp. Ja w automacie nie muszę o tym myśleć, widzę, że momentami maszyna przestaje grzać i chleb ma pewnie wtedy niższą temp. Pozdrawiam serdecznie Sasetko:)
OdpowiedzUsuń