wtorek, 17 lipca 2012

Chleb pszenno - żytni z suszoną śliwką





Składniki :

  • 1/2 szklanki mąki żytniej
  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • płaska łyżeczka drożdży instant
  • 2 łyzki mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka siemienia lnianego i czarnuszki
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 2 łyżki słonecznika i sezamu
  • 2 suszone śliwki
  • sól , woda
Przygotowanie :
  1. Mąki zmieszać i przesiać przez sitko
  2. Dodać drożdże , około 1 szklanki letniej wody , sól około 1 płaskiej łyżeczki i wszystko dobrze wymieszać 
  3. Konsystencja ciasta chlebowego musi być podobna do ciasta drożdżowego
  4. Wyrabiamy masę energicznie łyżką drewnianą , dodajemy cukier , olej i ewentualnie wody , gdy ciasto jest zbyt ścisłe
  5. Dodajemy też stopniowo sezam , siemię i słonecznik - wyrabiamy
  6. Ja dodałam do swojego chleba pokrojoną drobno suszoną  śliwkę 
  7. Po wyrobieniu masy ( ale nie trwa to zbyt długo ) wyniosłam ciasto , ( które przełożyłam do foremki ) na działanie promieni słonecznych :) postawiłam je w ogrodzie na rozgrzanych kamieniach - urosło
  8. Piekłam w automacie  (program 12 ) przez godzinę
  9. Oj smaczne było , smaczne  , uwierzcie mi na słowo :)








7 komentarzy:

  1. świetny jest ten chlebek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. kurcze, wszyscy pieką chlebki teraz.. może i ja się skuszę ;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzeba spróbować , bo swój chleb ma niepowtarzalny smak :) pozdrawiam

      Usuń
  3. Witam, przeglądając przepis aż ślinka leci... Niestety nie mam automatu do pieczenia chlebka. czy jest możliwe aby upiec taki chlebek w zwykłym piekarniku?
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam , pewnie można upiec, ale trzeba podpatrzeć na blogach o pieczeniu chlebka w jakiej temp. Ja w automacie nie muszę o tym myśleć, widzę, że momentami maszyna przestaje grzać i chleb ma pewnie wtedy niższą temp. Pozdrawiam serdecznie Sasetko:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...