sobota, 28 lipca 2012

Papryka marynowana w occie






Składniki:
  • papryka o różnych kolorach , w słoju pięknie wygląda - na talerzu potem jeszcze piękniej :)
  • sól  - 1 łyżka
  • ocet  1 szklanka
  • woda 5 szklanek
  • cukier 1 szklanka
  • ziele angielskie 5 - 6 sztuk ziaren
  • oliwa 
Z tej ilości składników starczy zalewy na około 3 - 4 słoje litrowe
Przygotowanie :
  1. Paprykę pokroić wzdłuż i oczyścić z nasion - umyć
  2. Zalewę przygotować w dużym  garnku , by móc porcjami wkładać paprykę ( wkładamy wszystkie przyprawy ) - garnek zakryć
  3. Chwilę ją gotujemy , tylko tyle by zmiękła , wtedy więcej wejdzie  do słoja
  4. Do umytych słojów wkładamy paprykę , wlewamy  gorącą zalewę , na wierzch każdego słoja dajemy po łyżce oliwy i zakręcamy słój
  5. Odwracamy każdy słój do góry dnem i przykrywamy kocem - pozostawiamy do wystygnięcia , najlepiej do następnego dnia
Ta metoda jest na pewno mniej pracochłonna niż tradycyjna z pasteryzacją każdego słoja , ale trzeba bardzo uważać by nie gotować papryki zbyt długo , bo będzie miękka , a przez to mniej smaczna .




2 komentarze:

  1. Wygląda apetycznie!
    Dodaję jeszcze po kilka ziarenek gorczycy dla zaostrzenia smaku.

    Zapraszam na mój nowy blog! :)
    http://cudaicudenka.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzięki , skorzystam , bo jeszcze będę wkładać do słojów ten rarytas :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...