Często po ugotowaniu rosołu ( lub innej zupy na mięsie ) zostaje nam mięso (często z dnia poprzedniego ). To jest pomysł na paprykarz z takiego właśnie mięsa .
Składniki :
- około 20 - 30 dag mięsa ugotowanego w rosole
- 1 mała świeża papryka
- 4 - 5 płatów papryki konserwowej
- 1 cebula
- 1/3 puszki kukurydzy konserwowej ( może być groszek świeży albo konserwowy )
- połowa papryczki chili
- sól , pieprz , zioła prowansalskie
- 2 - 3 łyżki keczupu pikantnego
- chili mielona lub pieprz cayenne
- Ugotowane mięso drobno pokroić ( ewentualnie obrać jeszcze od kości )
- Cebulę obrać i drobno pokroić ,świeże papryki też drobno pokroić - przesmażyć je na oleju
- Dołożyć do tego pokrojone mięso , podlać odrobiną wody lub rosołu , wszystko razem wymieszać i przykryć pokrywką
- Gdy wszystko będzie ciepłe dołożyć paprykę konserwową pokrojoną na drobno , sól , chili , pieprz , zioła prowansalskie oraz kukurydzę - dobrze wymieszać
- Jeśli mamy pieczarki to można je tu też wykorzystać i przesmażyć je wcześniej razem z cebulą i świeżą papryką
- Jeśli lubimy , a gdy wszystkie składniki dobrze już się połączyły , są gorące - dodajmy łyżkę śmietany ( ale niekoniecznie )
Takie danie jest sycące i proste , jesli nawet nie mamy do tego makaronu lub kaszy to też będzie dobrze.
Wystarczy surówka i obiad gotowy :) Smacznego !
Doskonały pomysł na wykorzystanie mięsa z rosołu, a przy tym tak apetycznie wygląda :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńZ tą myslą pisałam ten post , by nic sie nie zmarnowało , a jak nie mamy czasu to ten przepis jest naprawdę szybki . A szczególnie gdy mamy właśnie już to ugotowane mięso .Pozdrawiam serdecznie :)
Usuńmniam!
OdpowiedzUsuńhmm ciekawy pomysł :)
OdpowiedzUsuńCiekawe;) lubię paprykarz, ale w tych puszkach to już teraz sama cebula plus wszystkie dostępne chemiczne E.... a taki to chociaż wiem co jem:))
OdpowiedzUsuńUwielbiam to danie!
OdpowiedzUsuń