poniedziałek, 2 lipca 2012

Paprykarz z mięsa gotowanego ( w rosole )




Często po ugotowaniu rosołu ( lub innej zupy na mięsie ) zostaje nam mięso (często z dnia poprzedniego ). To jest pomysł na paprykarz z takiego właśnie mięsa .
Składniki :

  • około 20 - 30 dag mięsa ugotowanego w rosole
  • 1 mała świeża papryka 
  • 4 - 5 płatów papryki konserwowej
  • 1 cebula
  • 1/3 puszki kukurydzy konserwowej ( może być groszek świeży albo konserwowy )
  • połowa papryczki chili
  • sól , pieprz , zioła prowansalskie
  • 2 - 3 łyżki keczupu pikantnego
  • chili mielona lub pieprz cayenne 
Przygotowanie :
  1. Ugotowane mięso drobno pokroić ( ewentualnie obrać jeszcze od kości )
  2. Cebulę obrać i drobno pokroić ,świeże papryki też drobno pokroić - przesmażyć je na oleju
  3. Dołożyć do tego pokrojone mięso , podlać odrobiną wody lub rosołu , wszystko razem wymieszać i przykryć pokrywką
  4. Gdy wszystko będzie ciepłe dołożyć paprykę konserwową pokrojoną na drobno , sól , chili , pieprz , zioła prowansalskie oraz kukurydzę - dobrze wymieszać
  5. Jeśli mamy pieczarki to można je tu też wykorzystać i przesmażyć je wcześniej razem z cebulą i świeżą papryką
  6. Jeśli lubimy , a gdy wszystkie składniki dobrze już się połączyły  , są gorące - dodajmy łyżkę śmietany ( ale niekoniecznie )
Takie danie jest sycące i  proste , jesli nawet nie mamy do tego makaronu  lub kaszy to też będzie dobrze. 
Wystarczy surówka i obiad gotowy :) Smacznego !

6 komentarzy:

  1. Doskonały pomysł na wykorzystanie mięsa z rosołu, a przy tym tak apetycznie wygląda :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z tą myslą pisałam ten post , by nic sie nie zmarnowało , a jak nie mamy czasu to ten przepis jest naprawdę szybki . A szczególnie gdy mamy właśnie już to ugotowane mięso .Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  2. Ciekawe;) lubię paprykarz, ale w tych puszkach to już teraz sama cebula plus wszystkie dostępne chemiczne E.... a taki to chociaż wiem co jem:))

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...