środa, 4 lipca 2012

Pestki słonecznika -składnik koktajlu błonnikowego (4)


c.d.


Ostatnim  ważnym składnikiem koktajlu błonnikowego jest ziarno słonecznika.
cytuję za J. Słoneckim ( "Zdrowie na własne życzenie " )
   "Pestki słonecznika -
W ziarnie słonecznika znajduje się około 40 % ojeju słonecznikowego zawierającego 70 % kwasu linolowego ( jeden z nienasyconych kwasów tłuszczowych typu omega -6 , kwasu tego nie wytwarza organizm ludzki ) , a zatem więcej niż w oleju lnianym , od którego pochodzi nazwa (łac. linum -len, oleum- olej ), mimo że zawiera on "tylko " 60 % kwasu linolowego .
W skład pestek słonecznika wchodzą niemalże wszystkie aminokwasy ; brakuje jedynie lizyny , by były idealnym źródłem białka .Są one jednym z bogatszych naturalnych źródeł żelaza , którego zawierają 2 razy więcej od rodzynek , uznawanych za bardzo dobre źródło tego pierwiastka. Ponadto pestki słonecznika są bogatym źródłem innych minerałów - cynku , wapnia , fosforu , magnezu i potasu . Dostarczają też sporo witamin , szczególnie rozpuszczalnych w tłuszczach : A, D i E , a także witaminy B 1 , B 2 , B 3 , B 5 , B 6 .

Ważnym dla nas składnikiem pestek słonecznika są także jego zmielone łupiny . Są one błonnikiem , tak samo jak łupiny dyni (omawiałam je wcześniej ), więc nawzajem świetnie się uzupełniają .Wespół działają niczym ostra gąbka ścierająca i jednocześnie wchłaniająca złuszczony nabłonek ze ścian jelit , zgęstniały patologiczny śluz obklejający ścianę jelita cienkiego , a także gumowe kamienie kałowe , tkwiące w ścianie jelita grubego niczym strupy . Innymi słowy , połączone działanie błonników pestek dyni i słonecznika poprawia perystaltykę jelit , zwiększa powierzchnie wchłaniania oraz ułatwia regenerację nabłonka jelitowego. "
W pierwszym poście o koktajlu napisałam, że oprócz 3 składników : dyni, siemienia i słonecznika do koktajlu błonnikowego używamy również owocu ( dla jednej osoby wielkość owocu powinna być porównywalna z wielkością kurzego jajka ).
"koktajle mogą być wykonane z owoców lub warzyw, mogą być także mieszane. Najlepsze są owoce świeże , sezonowe - czereśnie, wiśnie, truskawki, jabłka, gruszki, śliwki, borówki, maliny, porzeczki, agrest, poziomki, jeżyny, arbuzy, winogrona .Poza sezonem , w okresie zimowym, dobre są owoce łatwe do przechowywania - jabłka , gruszki, a z importowanych - banany, ananasy, kiwi .
Do koktajli warzywnych najlepsze są świeże warzywa sezonowe , głównie pomidory, papryka, ogórki, dynia, a także warzywa okopowe - czerwone buraki, marchew, czarna rzepa, seler.Warzywa okopowe nadają się także do wykonywania koktajli w okresie zimowym, gdy brakuje świeżych warzyw i owoców .

  1.  z owoców pestkowych, przed włożeniem do blendera , należy usunąć pestki , 
  2. z owoców takich jak jabłka czy gruszki nie usuwamy pestek ani komory nasiennej
  3. owoców i warzyw nie obieramy ze skórki , lecz po dokładnym umyciu jedynie wycieramy
Koktajli warzywnych z reguły nie słodzimy, lecz solimy do smaku. Jako dodatek do koktajli warzywnych doskonale nadaje się nać pietruszki i selera ."
Zachęcam do szczegółowego zapoznania się z lekturą książki, gdzie znajdziemy więcej wiadomości o zdrowiu i o tym jak o nie dbać, by służyło nam jak najdłużej :)
Myślę, że gdy po prostu jemy samo ziarno słonecznika ( nie stosując koktajlu ) to jest to też z pożytkiem dla naszego organizmu .

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...