niedziela, 26 sierpnia 2012

Kapuśniak z młodej kapusty



Składniki :
  • połowa małej główki kapusty
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka 
  • kawałek papryczki chili , jeśli lubimy zupy pikantne
  • kawałek pora i selera
  • mała cebulka , 2 - 3 małe ziemniaki
  • sól , pieprz , oliwa lub śmietana , liść laurowy , cząber
Przygotowanie :
  1. Ziemniaki , marchew , seler , cebule obrać
  2. Z kapusty zdjąć wierzchnie liście i odciąć połowę główki - pokroić drobno
  3. Umyte warzywa pokroić w dość sporą kostkę
  4. Do garnka wlać około 1 l. wody i wrzucić pieprz ziarnisty , szczyptę cząbru , liścia laurowego potem marchew , chwilę pogotować 
  5. W dalszej kolejności kapustę , pietruszkę i cebulę -  posolić i zamieszać - gotować chwilę
  6. Dołożyć pokrojonego selera , potem pora ( pokrojona papryczkę ) i teraz ugotować wszystko do miękkości warzyw - mojego kapuśniaku nie rozgotowuję , ponieważ te wszystkie warzywa można byłoby zjeść surowe , a gotuję tylko tak by uzyskać warzywny smak zupy
  7. Dosmaczam mielonym pieprzem oraz ociupiną kostki rosołowej ( ale niekoniecznie )
  8. Już na talerzu można dodać śmietanę lub łyżkę oliwy .
Ta zupa jest bardzo lekkostrawna , wprost dietetyczna :)

4 komentarze:

  1. Pyszny!
    Lubię taki kapuśniak,bo jest delikatny.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię kapuśniak :) A do tego jest chyba najtańsze danie jakie znam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zapraszamy na bloga LikeaHater.blogspot.com. Pojawiła się już pierwsza notka, w której autor (Bartek) pisze o minimalizmie w swoim życiu. Post z cyklu "Wolna niedziela". Zachęcamy do przeczytania :) http://www.likeahater.blogspot.com/2012/08/minimalizm.html

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...