niedziela, 19 sierpnia 2012

Mój sernik na zimno



Składniki :

  • 2 serki naturalne- kubek po 400 g - moje były takie najprostsze Kauflandowe :)
  • 3 galaretki o różnych kolorach ( u mnie żółta , zielona i pomarańczowa )
  • żelatyna - 3 łyżeczki
  •  cukier puder
  • owoce dla ozdoby
  • herbatniki

Przygotowanie:
  1. Galaretki rozpuścić w 3 oddzielnych naczyniach
  2. 3 łyżeczki żelatyny rozpuścić w 6 łyżkach gorącej wody
  3. 2 galaretki rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej wody (każdą oddzielnie ) - wymieszać
  4. 1 galaretkę rozpuścić w 1 i 1/2 szklanki wody - wymieszać -ta będzie na wierzchu sernika
  5. Jeden kubek sera przełożyć do miski i wlewać stopniowo przestudzoną , prawie tężejącą galaretkę o jednym kolorze - miksować do połączenia
  6. Dno tortownicy wyłożyć herbatnikami lub biszkoptami , wyłożyć na nie zmiksowany ser  z galaretką-rozprowadzić równo - wstawić na chwilę do lodówki
  7. Gdy galaretka o następnym kolorze zacznie tężeć wlać ją na wierzch sera i odstawić znów do lodówki
  8. Drugą foremkę sera przełożyć do miski i wlewać do niej stopniowo żelatynę rozpuszczoną w 6 łyżkach wody , dodać 6 łyżek cukru pudru - wymieszać doskonale do połączenia składników
  9. Przełożyć na wierzch galaretki  ( u mnie zielonej ), gdy ta już stężała
  10. Ostatnią galaretkę rozpuszczona w 1 i 1/2 szkl. wody wlewamy na wierzch warstwy sera z żelatyną
  11. Wcześniej można ułożyć na niej dowolne owoce
Jeśli któraś galaretka lub żelatyna w trakcie przygotowań za wcześnie nam stężeje to wystarczy lekko ją znów podgrzać i odzyska pożądaną konsystencję . Kiedy wlewamy do sera żelatyną , a ser jest zimny to uważajmy , by żelatyna zbyt szybko nie zgęstniała , bo wtedy składniki się nam zważą , a ser nie będzie gęsty. Wobec tego ser nie powinien być do tej warstwy zimny .
Warstw sera w której mieszamy galaretkę rozpuszczona w 3/4 szkl. wody jest niezbyt słodka , mozna dosłodzić pudrem według uznania .



11 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...