niedziela, 12 sierpnia 2012

Łosoś na ostro wg. Jamie'go Oliviera







 Jest to wersja dość pikantna , szczególnie gdy potrawa podawana jest na gorąco :)
Pomysł podpatrzyłam na kanale Kuchnia + - " 30 min. Jamie'go " :)
A świeżutki łosoś przyjechał z nami wprost z nad morza ...

Składniki :
  • 4 - 5 kawałków oczyszczonego i umytego łososia
  • mała papryczka chili
  • 4 ząbki czosnku
  • mała limonka
  • czerwona cebula
  • około 2 cm świeżego imbiru
  • sól , pieprz mielony
  • chińska przyprawa 5 smaków - ja nie dodałam
  • 1 i pół łyżeczki sosu sojowego
  • 2 - 3 łyżki oleju
Przygotowanie :
  1. Pokrojoną rybę dość obficie posolić i posypać pieprzem , ewentualnie posypać przyprawą chińską - pozostawić na 10 min.
  2. Papryczkę pozbawić nasion i pokroić , czosnek , imbir obrać, obraną cebulę pokroić dość grubo , obraną limonkę pokroić w plastry  i to wszystko zmiksować  , dodać sos sojowy
  3. Wylać otrzymaną masę do naczynia w którym będziemy zapiekać rybę , wlać olej i zamieszać
  4. Układać rybę (można zanurzać ją wpierw z obydwu stron w sosie ) i zapiekać w temp. 200 stopni C. przez 25 - 35 min.






    5 komentarzy:

    1. Bardzo smakowity pomysł. Mam tę książkę, ale przepis jakoś mi umknął

      pozdrawiam serdecznie

      OdpowiedzUsuń
    2. Wygląda rewelacyjnie, pomysł godny do naśladowania:-) Na pewno skorzystam:-)

      OdpowiedzUsuń
    3. Uwielbiam przepisy Jamiego, myślę, że ten też przypadłby mi do gustu :)

      OdpowiedzUsuń
    4. Uwielbiam łososia, jak jeszcze jest przygotowany w wersji pikantnej - biorę w ciemno!

      OdpowiedzUsuń
    5. mmm, już czuję tego rozpływającego się w ustach łososia :)

      OdpowiedzUsuń

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...