czwartek, 16 sierpnia 2012

Zupa brokułowa





Składniki :

  • 1 nieduży brokuł
  • 2 -3 obrane marchewki
  • 2 małe obrane pietruszki
  • kawałek obranego selera
  • 1 ziemniak
  • sól , cukier , pieprz mielony
  • olej do smażenia
Przygotowanie :
  1. Umyte , obrane warzywa pokroić w kostkę, brokuł umyć i pokroić w małe  " różyczki " , łodyżki również można wykorzystać drobno krojąc
  2. Do garnka wlać około 700 ml wody i zagotować
  3. Na patelni rozgrzać olej i wkładać do lekkiego przesmażenia wpierw marchew , potem pietruszkę , selera - przekładać po przesmażeniu do wody
  4. Ziemniaka drobno pokroić i dołożyć do zupy - zamieszać i dodać odrobinę soli ( około 2 płaskich małych łyżeczek )
  5. Na koniec gotowania wsypać do zupy " łodyżkę " brokuła , a potem " różyczki "
  6. Gdy warzywa będą miękkie , ale nie ROZGOTOWANE dodajemy do smaku odrobinę cukru i szczyptę pieprzu mielonego prawdziwego .
  7. Już na talerzu możemy dodać łyżkę prawdziwego masła lub śmietany - ale niekoniecznie - jeśli warzywa smażyliśmy na oleju.
Jest to zupa iście letnia , niskokaloryczna ,  przygotowana ze świeżych warzyw jest naprawdę bardzo smaczna . Dość szybka do wykonania , a to też ważne :)


3 komentarze:

  1. Zdrowa i do tego niezbyt kaloryczna ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zupka wygląda bardzo ładnie, tak kolorowo.

    OdpowiedzUsuń
  3. zupa z brokuł to danie, do którego często powracam ;). Nie robiłam jeszcze w takiej odsłonie jak Twoja. Ja zawsze miksuję brokuła na krem.

    Pozdrawiam i zapraszam do siebie ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...