niedziela, 23 grudnia 2012

Babeczki ze śmietaną




Przepis podpatrzyłam na blogu mniami-mniam.blogspot.com ( z moimi modyfikacjami :)
Składniki na babeczki :

  • 25 dag mąki
  • 8 łyżek cukru pudru
  • 2 jajka
  • 15 dag masła
do babeczek potrzebna jeszcze śmietana i owoce do przybrania, niekoniecznie świeże - mogą być kandyzowane.
Przygotowanie :
  1. Składniki na ciasto połączyć wpierw siekając masło z mąką i cukrem
  2. Potem wbić jajka i mokrymi rękoma szybko zagnieść ciasto (można dodać szczyptę soli)
  3. Ciasto w formie kulki położyć na posypany mąką talerzyk i przechowywać w lodówce co najmniej 30 min.
  4. Po tym czasie wyjąć z lodówki i rozwałkować na stolnicy na grubość około 0,5 cm ( nie zapomnieć o podsypywaniu ciasta mąką )
  5. Wykrawać posmarowaną foremką ,lekko ucisnąć by ciasto przylegało do foremki
  6. Piec przez w temp. 180 stopni C przez 15 min. do zarumienienia 
  7. Gdy babeczki ostygną napełniać ubitą śmietaną , dekorować owocami :) 
  8. Dla mnie najlepsze następnego dnia , bo ciasto skruszeje .

 Jeśli kupimy gotowe babeczki to zrobimy to jeszcze szybciej...Szczególnie, gdy nie mamy czasu na własne wypieki. a teraz jest jeszcze ostatni "dzwonek" by zrobić  coś samemu :)

6 komentarzy:

  1. takie prościutkie.. ach, a jakie zadowalające!
    pozdrawiam świątecznie :]

    OdpowiedzUsuń
  2. jak dla mnie w sam raz! poproszę pudełeczko takich pocztą ;)))

    OdpowiedzUsuń
  3. Oszałamiające te babeczki. Takie proste, takie ładne!;)

    OdpowiedzUsuń
  4. witam, 15 dag. masła czyli ile z 1 kostki?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...