Kompot taki podawano ( w szlacheckiej Polsce :) na zakończenie wystawnego obiadu. Był wysoko ceniony przez biesiadników z uwagi na lekko wytrawny smak i wspaniały aromat.
Składniki :
- doskonale umyte owoce najlepiej brzoskwinie, truskawki, śliwki, gruszki, morele,
- u mnie jabłka, brzoskwienie, gruszki, śliwki
- cukier puder
- białe wino słodkie lub półsłodkie
Przygotowanie ;
- Pokrojone owoce rozkładamy do kompotierek
- Oprószamy je cukrem pudrem i odstawiamy na jakiś czas w chłodne miejsce przykrywając czystą ściereczką
- Przed podaniem zalewamy równie chłodnym winem.
Podaję ten przepis, bo wypróbowałam go, jest prosty w wykonaniu, a na pewno ma swój styl :)
super, bardzo mi się podoba :)
OdpowiedzUsuńPycha ;)
OdpowiedzUsuńWidze, że to cos wspaniałego!! Na pewno wykorzystam w święta ;D
OdpowiedzUsuńZrobi wrażenie, jak owoce będą swieże i smaczne :)
UsuńWyglada bardzo apetycznie!
OdpowiedzUsuńWspanialy deser!
OdpowiedzUsuńPolecam , bo prosty, a smaczny!
Usuń