Przepis dostałam od mojej sąsiadki, a ona od swojej, a ta dostała go od jeszcze swojej...itd :)
Składniki :
- 3 szklanki mąki tortowej
- 6 jaj
- kisiel cytrynowy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 25 dag masła ROŚLINNEGO w kostce
- 4 łyżki cukru do ciasta
- 1/2 szklanki cukru pudru do białek
- przesmażone jabłka - ja miałam 1 duży słoik własnego przetworu, jeśli będziemy sami na bieżąco przesmażać jabłka to potrzebujemy ich około 1,5 - 2 kg
Przygotowanie :
- Mąkę połączyć z proszkiem i 4 łyżkami cukru, dodać żółtka - zmieszać łyżką
- Dodać rozpuszczone masło i zmiksować, powstaną okruszki jak na kruszonkę
- 1/3 masy pozostawić na pokrycie wierzchu ciasta, a resztą wylepić foremkę o wymiarach 28x24 cm, można wiekszą, ale ciasto bedzie cieńsze
- Ciasto w foremce posypać dość obficie bułką tartą i wyłożyć na wierzch przesmażone jabłka
- Z 6 białek ubić pianę, potem dodać stopniowo cukier puder oraz kisiel- wyłożyć na wierzch
- Posypać odłożonymi okruszkami, piec w temp. 170- 180 stopni C. przez około 60 min.
- Jest to naprawdę szybka i prosta wersja szarlotki, smakuje też wyśmienicie!
znakomita:) jestem fanką prostych ciast:) smakują najlepiej, jak u mamy!;)
OdpowiedzUsuńmniami!
OdpowiedzUsuńzjadłabym taką kruchą szarlotkę.
Po prostu prosto, smacznie i przyjemnie :)
OdpowiedzUsuńWygląda na pyszne, wilgotne ciacho!;)
OdpowiedzUsuń"Przechodzone" przepisy są najlepsze! Szybciutka ta szarlotka ;)
OdpowiedzUsuńCiasto przepyszne! Mam jednak mały problem, mianowicie ścina mi się piana, tzn. jest gumowa. Od czego to może zależeć?
OdpowiedzUsuńPodejrzewam, że temperatura piekarnika jest nie taka...
OdpowiedzUsuńBardzo możliwe, gdyż kombinowałam z temp., ponieważ piekarnik z jednej strony mi bardziej dopieka. Ciasto robiłam już dwa razy i rodzinka nie może się najeść :-) Dziękuję za przepis. Szukam teraz innego, żeby szarlotka im się nie "przejadła".
OdpowiedzUsuńŻycze powodzenia i polecam zwykły biszkopt. Może byc z owocami, najlepiej z jabłkami. Przepis u mnie za jakis czas...Pozdrawiam
UsuńCzas pieczenia zależy od piekarnika, w moim piecze się około 1 godz.
UsuńA z tą pianą widzę, są problemy :( Przeczytałam gdzieś by wpierw ubić białka na sztywno, potem dodać cukier i szczyptę proszku do pieczenia. Mnie kiedyś też opadła...
Witam!
OdpowiedzUsuńWłaśnie zrobiłam tą szarlotkę i upiekła mi się 180 stopniach w pół godziny i piana jest gumowata :(
robiłam tak jak w przepisie co mogło być przyczyną. Czy na pewno masła ma być 25 dag. bo musiałam dodać całą kostkę żeby mi wyszło ciasto ?
Magdo, to wyżej odpowiedź dla Ciebie .
Usuń