sobota, 22 grudnia 2012

Sos grzybowy





Składniki na sos z prawdziwych grzybów: ( można wykorzystać mrożone lub suszone , suszonych powinno starczyć około 3-4 dag, a jeśli dysponujemy mniejszą ilością to cóż - dodajmy odrobinę gotowego proszku sosu z torebki  ). Grzybów suszonych nie moczymy nigdy we wrzącej wodzie.

  • grzyby około 30 - 50 dag -świeżych
  • cebula, olej do smażenia
  • sól, pieprz, liść laurowy, mąka
Przygotowanie :
  1. Grzyby oczyszczamy, myjemy i osączamy na sicie
  2. Cebule kroimy dość drobno i smażymy na gorącym oleju
  3. Osączone grzyby kroimy na małe kawałki i przekładamy do garnuszka z około 300 ml wrzącej wody do której wrzuciliśmy liść, pieprz ziarnisty -gotujemy
  4. Po około 20 -30 min dokładamy cebulę i solimy
  5. W małym garnuszku robimy "zatrzepkę"z mąki tzn. do około pół szklanki zimnej wody wsypujemy kopiastą łyżkę mąki i mieszamy dokładnie
  6. Wlewamy to na wrzątek z grzybami i dokładnie mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem mielonym i ewentualnie kilkoma kroplami maggi w płynie.
  7. Sosu powinno być około 300 - 400 ml, w trakcie gotowania należy uzupełniać, bo się wygotuje :)
  8. Grzyby suszone powinny być umyte pod bieżąca wodą i  zamoczone na noc - potem ugotowane do miękkości.
  9. Sos można doprawić po ugotowaniu śmietaną, a jeśli mamy ich mało to tak jak wspomniałam dodać na koniec przyrządzania gotowego sosu z torebki według przepisu.
Mój sos był ze świeżych grzybów.

10 komentarzy:

  1. nie ma to jak dobry sosik grzybowy:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zgadza się, uwielbiam i zawsze nie moge doczekać się pierwszych grzybów...
      pozdrawiam świątecznie!

      Usuń
  2. My robimy sos grzybowy z suszonych borowików. Ale Twój pachnie...:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To Twój Marzenko tez wspaniały,i pachnie zapewne też...

      Usuń
  3. Też będę robiła jakiś, pycha ;)

    Zapraszam na konkurs z PRYMAT : http://book-and-cooking.blogspot.com/2012/11/konkurs-z-firma-prymat-edycja-swiateczna.html Wystarczy podać przepis na danie świąteczne, obojętnie jakie z użyciem przypraw PRYMAT ;)

    Wesołych Świąt !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wesołych i radosnych dla Ciebie Kruszynko i wszystkich Twoich najblizszych:)
      Dziękuję !

      Usuń
  4. mmmmm ;) sosik grzybowy
    PS. Nie wiem jak będzie u mnie z czasem w najbliższe dni, tak więc już dzisiaj życzę Ci Zdrowych i Spokojnych Świąt Bożego Narodzenia ;) ...i oby bliscy wyczyścili do zera talerzyki ze smakołykami, jakie im przygotujesz ;)

    Pozdrawiam!
    Martyna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki i nawzajem, życzę radości i spokoju!

      Usuń
  5. Cudowny!
    Uwielbiam prawdziwe grzyby.
    Pięknych i rodzinnych świąt Urszulo!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...