wtorek, 1 stycznia 2013

Gliwajn




"Czerwone wino poprawia pracę wątroby, zwiększa apetyt, oczyszcza krew, tonizuje układ hormonalny, uspakaja system nerwowy, poprawia procesy oddechowe, obniża ryzyko zachorowań na serce u ludzi z wysokim poziomem cholesterolu. Wino takie jest szczególnie korzystne dla osób w starszym wieku, ludzi cierpiących na anemię i mających osłabiony organizm. Wspaniałym środkiem w walce ze schorzeniami żołądkowo-jelitowymi, a u kobiet w okresie menopauzy, jest GLIWAJN: " napój oparty na winie czerwonym.

Składniki :

  • 1 butelka wina słodkiego lub półsłodkiego czerwonego
  • 1/2 butelki przegotowanej wody (odmierzyć w takiej samej w jakiej jest wino)
  • szczypta goździków, cynamonu, kardamonu
  • 5 plastrów cytryny bez skórki
  • łyżka koniaku
Przygotowanie:
  1. Do garnka wlać wino i wodę - zagotować
  2. Gotować na słabym ogniu przez 10 min
  3. Dodać po szczypcie przypraw i plastry cytryny i gotować jeszcze 5 min.
  4. Wlać łyżkę koniaku, zestawić z ognia, przykryć na 20 min.
  5. Potem odcedzić i pić jeszcze ciepłe
  6. Nie więcej niż małą szklaneczkę dziennie :) - najlepiej zawsze ciepłe.


Przepis  znalazłam u M. Tombaka " Droga do zdrowia"

5 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...