"Czerwone wino poprawia pracę wątroby, zwiększa apetyt, oczyszcza krew, tonizuje układ hormonalny, uspakaja system nerwowy, poprawia procesy oddechowe, obniża ryzyko zachorowań na serce u ludzi z wysokim poziomem cholesterolu. Wino takie jest szczególnie korzystne dla osób w starszym wieku, ludzi cierpiących na anemię i mających osłabiony organizm. Wspaniałym środkiem w walce ze schorzeniami żołądkowo-jelitowymi, a u kobiet w okresie menopauzy, jest GLIWAJN: " napój oparty na winie czerwonym.
Składniki :
- 1 butelka wina słodkiego lub półsłodkiego czerwonego
- 1/2 butelki przegotowanej wody (odmierzyć w takiej samej w jakiej jest wino)
- szczypta goździków, cynamonu, kardamonu
- 5 plastrów cytryny bez skórki
- łyżka koniaku
Przygotowanie:
- Do garnka wlać wino i wodę - zagotować
- Gotować na słabym ogniu przez 10 min
- Dodać po szczypcie przypraw i plastry cytryny i gotować jeszcze 5 min.
- Wlać łyżkę koniaku, zestawić z ognia, przykryć na 20 min.
- Potem odcedzić i pić jeszcze ciepłe
- Nie więcej niż małą szklaneczkę dziennie :) - najlepiej zawsze ciepłe.
Przepis znalazłam u M. Tombaka " Droga do zdrowia"
nie dość, ze smaczne, to jeszcze zdrowe;)
OdpowiedzUsuńTakie powinno być!
UsuńDobrego 2013!
OdpowiedzUsuńNawzajem!
Usuńgrzane winko dla zdrowotności ;) mniam
OdpowiedzUsuń