Składniki :
- 1 kg karczku, może być tłusty
- 2 łyżki smalcu
- główka czosnku
- 2 szklanki czerwonego, wytrawnego wina
- 1 duża papryka czerwona
- słodka papryka mielona
- cebula
- mielony kminek, liść laurowy
- pieprz ziarnisty, papryczka chili
- Mięso kroimy na grube plastry, oprószamy z każdej strony słodką papryką oraz mielonym kminkiem
- Podzielony czosnek na ząbki rozgniatamy szerokim nożem , cebulę kroimy w grube plastry i wrzucamy na dużą patelnię z rozgrzanym smalcem
- Obok kładziemy plastry mięsa i rumienimy z obu stron
- Zalewamy szklanką wina i dodajemy ( po około 10 min,) pokrojoną paprykę oraz ostrą papryczkę chili bez pestek
- Gotujemy na słabym ogniu do miękkości mięsa, przewracając je na obie strony
- Pyrkające mięso przykrywamy pokrywką i podlewamy co jakiś czas winem, aby mięso było cały czas w nim zanurzone
- Pod koniec duszenia mięsa ( około 30 min) doprawiamy mielonym kminkiem, słodką papryką, solą i pieprzem
- Danie to jest bardzo syte, smaczne i naprawdę proste do zrobienia :)
Inspiracja - biblioteczka Poradnika Domowego (listopad 2012)
wygląda prze smacznie!:) karczek, to moje ulubione mięcho:)
OdpowiedzUsuńI pyszne mięcho! :)
Usuńbardzo lubię takie mięsiwa.
OdpowiedzUsuńMoja rodzinka też oblizuje się po takim jedzonku:)
Usuńależ soczysty karczek :)
OdpowiedzUsuńpaluszki lizać!
Oj pyszniutki, wkrótce będzie powtórka :)
UsuńMmmm pysznee ! Zapraszam do mnie : http://fashioninviola.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńTrwa konkurs ! Dziękuje za wejście :)
Zajrzę, oczywiście, pozdrawiam:)
UsuńWow, takiego połączenia nie widzialam.:) Wygląda smacznie ! ;-) Musze wyprobowac:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Połączenie sprawdzone, pyszne, polecam Dusiu!
UsuńA czemu nie mogę wejść na Twojego bloga?
aaale apetyczne mięsko !
OdpowiedzUsuńAaapetyczne:)
UsuńTaaakie smakowitości w Nowym Roku!
OdpowiedzUsuńObserwuję i zapraszam :)
Dziękuję i zapraszam choc od czasu do czasu:)
UsuńOj uwielbiam takie mięsko, mąż byłby zachwycony! A zdjęcia aż u mnie pachną :) Niestety remont kuchni nie pozwala mi pichcić;/ Dziękuję za życzenia, a korzystając z okazji Szczęśliwego Nowego Roku!
OdpowiedzUsuńAle juz w odświeżonej kuchni proszę spróbuj upichcić takie mięsko dla Męża, pozdrawiam serdecznie:)
UsuńMmmm na pewno pyszne, jak w tytule! Wygląda zachęcająco! Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńOj pyszne, było...pozdrawiam również:)
UsuńTen karczek wygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńMiłego weekendu Urszulo.
A dziękuję Amber:)
UsuńWygląda znakomicie w tych czerwonych koralach! Dobre danie na zimę. pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńMasz rację Aguś, na zimę super danie:)
UsuńOstano zażeram się papryką w przeróżnych postaciach, Smażona, pieczona, w sosie czy dipie. Pokochałam ją całym sercem! takiej jeszcze nie jadłam, całe danie wygląda pysznie i fajnie że smażysz na potępionym przez dietetyków smalcu. Jestem pewna że takiej potrawie dodaje dużo smaku!
OdpowiedzUsuńKrysia BloodyGoodFood
Z tym mięskiem papryka jest smaczna, a smażyłam na smalcu, bo takie mięso wydawało się, tego wymagało. Pozdrawiam!
UsuńMMmmmm... Luby mój domaga się diety więc się siłą rzeczy dostosowuję a taki karczek ze smalczykiem... aż mi ślinka cieknie;))
OdpowiedzUsuń