czwartek, 3 stycznia 2013

Karczek obsmażany z papryką - pyszny


Składniki :
  • 1 kg karczku, może być tłusty
  • 2 łyżki smalcu
  • główka czosnku
  • 2 szklanki czerwonego, wytrawnego wina
  • 1 duża papryka czerwona
  • słodka papryka mielona
  • cebula
  • mielony kminek, liść laurowy
  • pieprz ziarnisty, papryczka chili






Przygotowanie:

  1. Mięso kroimy na grube plastry, oprószamy z każdej strony słodką papryką oraz mielonym kminkiem
  2. Podzielony czosnek na ząbki rozgniatamy szerokim nożem , cebulę kroimy w grube plastry i wrzucamy na dużą patelnię z rozgrzanym smalcem
  3. Obok kładziemy plastry mięsa i rumienimy z obu stron
  4. Zalewamy szklanką wina i dodajemy ( po około 10 min,) pokrojoną paprykę oraz ostrą papryczkę chili bez pestek
  5. Gotujemy na słabym ogniu do miękkości mięsa, przewracając je na obie strony
  6. Pyrkające mięso przykrywamy pokrywką i podlewamy co jakiś czas winem, aby mięso było cały czas w nim zanurzone
  7. Pod koniec duszenia mięsa ( około 30 min) doprawiamy mielonym kminkiem, słodką papryką, solą i pieprzem
  8. Danie to jest bardzo syte, smaczne i naprawdę proste do zrobienia :)
                        Inspiracja - biblioteczka Poradnika Domowego (listopad 2012)

25 komentarzy:

  1. wygląda prze smacznie!:) karczek, to moje ulubione mięcho:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Moja rodzinka też oblizuje się po takim jedzonku:)

      Usuń
  3. ależ soczysty karczek :)
    paluszki lizać!

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmmm pysznee ! Zapraszam do mnie : http://fashioninviola.blogspot.com/
    Trwa konkurs ! Dziękuje za wejście :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wow, takiego połączenia nie widzialam.:) Wygląda smacznie ! ;-) Musze wyprobowac:)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Połączenie sprawdzone, pyszne, polecam Dusiu!
      A czemu nie mogę wejść na Twojego bloga?

      Usuń
  6. Taaakie smakowitości w Nowym Roku!
    Obserwuję i zapraszam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i zapraszam choc od czasu do czasu:)

      Usuń
  7. Oj uwielbiam takie mięsko, mąż byłby zachwycony! A zdjęcia aż u mnie pachną :) Niestety remont kuchni nie pozwala mi pichcić;/ Dziękuję za życzenia, a korzystając z okazji Szczęśliwego Nowego Roku!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale juz w odświeżonej kuchni proszę spróbuj upichcić takie mięsko dla Męża, pozdrawiam serdecznie:)

      Usuń
  8. Mmmm na pewno pyszne, jak w tytule! Wygląda zachęcająco! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  9. Ten karczek wygląda przepysznie!
    Miłego weekendu Urszulo.

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda znakomicie w tych czerwonych koralach! Dobre danie na zimę. pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  11. Ostano zażeram się papryką w przeróżnych postaciach, Smażona, pieczona, w sosie czy dipie. Pokochałam ją całym sercem! takiej jeszcze nie jadłam, całe danie wygląda pysznie i fajnie że smażysz na potępionym przez dietetyków smalcu. Jestem pewna że takiej potrawie dodaje dużo smaku!

    Krysia BloodyGoodFood

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z tym mięskiem papryka jest smaczna, a smażyłam na smalcu, bo takie mięso wydawało się, tego wymagało. Pozdrawiam!

      Usuń
  12. MMmmmm... Luby mój domaga się diety więc się siłą rzeczy dostosowuję a taki karczek ze smalczykiem... aż mi ślinka cieknie;))

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...