Składniki:
Przygotowanie :
- 2 łyżki oleju i 2 łyżki cukru lub miodu
- 1 i 1/2 szklanka mąki pszennej
- 3/4 szklanki mąki pełnoziarnistej i 3/4 szklanki mąki żytniej
- 3 łyżki mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczka suchych drożdży, płaska łyżeczka soli
- około szklanki letniej wody
- dodatki : po łyżce ziaren dyni, słonecznika, siemienia lnianego i szczypta kminku
Przygotowanie :
- Do miski wsypujemy mąkę pełnoziarnistą, pszenną, żytnią , kukurydzianą (przesianą) i mieszamy dokładnie
- Wlewamy ostrożnie wodę (w połowie szklanki wody rozpuszczam miód lub cukier) i ciągle mieszamy
- Dodajemy olej, sól, dodatki (dowolne, według uznania ), drożdże i teraz bardzo dokładnie wyrabiamy łyżką drewnianą, wodę dodajemy ostrożnie, by nie wlać za dużo
- Ciasto musi mieć konsystencję zwięzłą
- Moje ciasto na chleb wkładam do formy wysmarowanej olejem i pozostawiam do wyrośnięcia na co najmniej 8 godzin, piekę w automacie.
Domowy chleb- pychotka! Z mąka kukurydzianą jeszcze nie próbowałam
OdpowiedzUsuńNie jest taki trudny do zrobienia, zachęcam:)
Usuńpoproszę taką smaczną kromeczkę na śniadanie:) mmm
OdpowiedzUsuń...proszę:)
Usuńkażdy domowy chlebek nie ma równych w tych sklepowych
OdpowiedzUsuńa to prawda, nawet jak do końca sie nie uda, pozdrawiam:)
UsuńCiekawy chlebek, na pewno wypróbuję ten przepis:)
OdpowiedzUsuńI dość łatwy do zrobienia:)
UsuńCudowny. Zawsze zazdroszczę innym, gdy ich chleb tak kształtny wychodzi - mnie się to zdarza incydentalnie.
OdpowiedzUsuń...mój zawsze ma taki kształt, bo z automatu:)
Usuńlubię bułeczki kukurydziane, chlebka jeszcze nie testowałam
OdpowiedzUsuńzawsze można spróbować:)
UsuńMam niewielkie doświadczenie z mąką kukurydzianą. Chlebek wart wypróbowania.
OdpowiedzUsuńdoświadczenie zdobywa sie w trakcie prób...polecam wypróbować samej:)
UsuńŚwietny jest ten chlebek. Uwielbiam wypieki z mąką kukurydzianą. Wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńPolecam i dziękuję.
UsuńPyszny!
OdpowiedzUsuńWspaniale musiał smakować z masłem i świeżym ogórkiem.
Tak było, uwielbiam swój chlebek...
UsuńCiekawe przepisy kulinarne, dobre zdjęcia, bardzo smaczne przypominają dania kuchni śródziemnomorskiej, które robimy w Hiszpanii. Serdecznie zapraszamy do odwiedzenia mojego bloga z Hiszpanii, z tradycyjnych receptur z Państwa w Walencji. http://valenciagastronomic.blogspot.com.esEsta "Giraboix" tydzień zamiar stracić?W moim blogu można znaleźć tłumacza do języka
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
UsuńDzień rozpoczęty kanapeczką przygotowaną z tym chlebkiem musi być udany :)
OdpowiedzUsuńAż mi zapachniało takim świeżym chlebusiem:)
OdpowiedzUsuń