poniedziałek, 18 lutego 2013

Chleb z mąką kukurydzianą

Składniki:

  • 2 łyżki oleju i 2 łyżki cukru lub miodu
  • 1 i 1/2 szklanka mąki pszennej
  • 3/4 szklanki mąki pełnoziarnistej i 3/4 szklanki mąki żytniej
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka suchych drożdży, płaska łyżeczka soli
  • około szklanki letniej wody
  • dodatki : po łyżce ziaren dyni, słonecznika, siemienia lnianego i szczypta kminku


Przygotowanie :

  1. Do miski wsypujemy mąkę pełnoziarnistą, pszenną, żytnią , kukurydzianą (przesianą) i mieszamy dokładnie
  2. Wlewamy ostrożnie wodę (w połowie szklanki wody rozpuszczam miód lub cukier) i ciągle mieszamy
  3. Dodajemy olej, sól, dodatki (dowolne, według uznania ), drożdże i teraz bardzo dokładnie wyrabiamy łyżką drewnianą, wodę dodajemy ostrożnie, by nie wlać za dużo
  4. Ciasto musi mieć konsystencję zwięzłą
  5. Moje ciasto na chleb wkładam do formy wysmarowanej olejem i pozostawiam do wyrośnięcia na co najmniej 8  godzin, piekę w automacie.

22 komentarze:

  1. Domowy chleb- pychotka! Z mąka kukurydzianą jeszcze nie próbowałam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie jest taki trudny do zrobienia, zachęcam:)

      Usuń
  2. poproszę taką smaczną kromeczkę na śniadanie:) mmm

    OdpowiedzUsuń
  3. każdy domowy chlebek nie ma równych w tych sklepowych

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a to prawda, nawet jak do końca sie nie uda, pozdrawiam:)

      Usuń
  4. Ciekawy chlebek, na pewno wypróbuję ten przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudowny. Zawsze zazdroszczę innym, gdy ich chleb tak kształtny wychodzi - mnie się to zdarza incydentalnie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ...mój zawsze ma taki kształt, bo z automatu:)

      Usuń
  6. lubię bułeczki kukurydziane, chlebka jeszcze nie testowałam

    OdpowiedzUsuń
  7. Mam niewielkie doświadczenie z mąką kukurydzianą. Chlebek wart wypróbowania.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. doświadczenie zdobywa sie w trakcie prób...polecam wypróbować samej:)

      Usuń
  8. Świetny jest ten chlebek. Uwielbiam wypieki z mąką kukurydzianą. Wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszny!
    Wspaniale musiał smakować z masłem i świeżym ogórkiem.

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciekawe przepisy kulinarne, dobre zdjęcia, bardzo smaczne przypominają dania kuchni śródziemnomorskiej, które robimy w Hiszpanii. Serdecznie zapraszamy do odwiedzenia mojego bloga z Hiszpanii, z tradycyjnych receptur z Państwa w Walencji. http://valenciagastronomic.blogspot.com.esEsta "Giraboix" tydzień zamiar stracić?W moim blogu można znaleźć tłumacza do języka

    OdpowiedzUsuń
  11. Dzień rozpoczęty kanapeczką przygotowaną z tym chlebkiem musi być udany :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Aż mi zapachniało takim świeżym chlebusiem:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...