Najprostszym sposobem ukiszenia czosnku o tej porze roku jest wykorzystanie zalewy z ogórków, które już ukisły i mamy właśnie pozostałą zalewę.Szkoda jej wylewać :)
Obieramy czosnek, układamy w małych słoiczkach i zalewamy płynem .
Składniki :
- czosnek
- zalewa z ogórków kiszonych
Przygotowanie:
- Po ułożeniu obranego czosnku w słoiczkach wlewamy zalewę, przykrywamy czystymi dekielkami i pozostawiamy w ciemnym, wpierw ciepłym miejscu, potem może być chłodne
- Trzeba kilka tygodni by czosnek był dobry do spożycia
- Zaletą takiego czosnku jest brak jego specyficznego zapachu, ale smak pozostaje :)
- Może być świetnym dodatkiem do kanapek.
Pyszny pomysł!
OdpowiedzUsuńJa często marynuję czosnek w oliwie i winie.
Ale Twój sposób bardzo mi się podoba.
Znam tez czosnek marynowany, ale ten też jest spoko:)
Usuńpozdrawiam!
Przyznaje, że nie znam smaku kiszonego czosnku, ale bardzo mnie zainteresował :)
OdpowiedzUsuńIvko spróbuj kiedyś wyjąć czosnek, który znajdziesz w ogórkach kiszonych, to ten smak:)
Usuńciekawy pomysł:)
OdpowiedzUsuńWart spróbowania, jeśli lubimy czosnek.
UsuńNo proszę, pierwsze słyszę o kiszonym czosnku:)
OdpowiedzUsuń:) całe życie czegoś się dowiadujemy i uczymy :)
Usuńmusi byc smaczny, ja zawsze wyjadam ukiszony czosnek z ogórków ;d
OdpowiedzUsuńJa też tak robiłam, stąd ten pomysł:)
Usuńrecyklingowy pomysł - b. ciekawe, brzmi smakowicie :)
OdpowiedzUsuńFaktycznie, mozna tak powiedzieć:)
OdpowiedzUsuńczy dobrze zrozumiałam, że słoików nei zakręcamy ?
OdpowiedzUsuńZakręcamy, oczywiście.
Usuń