piątek, 8 lutego 2013

Czosnek kiszony



Najprostszym sposobem ukiszenia czosnku o tej porze roku jest wykorzystanie zalewy z ogórków, które już ukisły i mamy właśnie pozostałą zalewę.Szkoda jej wylewać :)
Obieramy czosnek, układamy w małych słoiczkach i zalewamy płynem .
Składniki :

  • czosnek
  • zalewa z ogórków kiszonych
Przygotowanie:
  1. Po ułożeniu obranego czosnku w słoiczkach wlewamy zalewę,  przykrywamy czystymi dekielkami i pozostawiamy w ciemnym, wpierw ciepłym miejscu, potem może być chłodne
  2. Trzeba kilka tygodni by czosnek  był dobry do spożycia
  3. Zaletą takiego czosnku jest brak jego specyficznego zapachu, ale smak pozostaje :)
  4. Może być świetnym dodatkiem do kanapek.

12 komentarzy:

  1. Pyszny pomysł!
    Ja często marynuję czosnek w oliwie i winie.
    Ale Twój sposób bardzo mi się podoba.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Znam tez czosnek marynowany, ale ten też jest spoko:)
      pozdrawiam!

      Usuń
  2. Przyznaje, że nie znam smaku kiszonego czosnku, ale bardzo mnie zainteresował :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ivko spróbuj kiedyś wyjąć czosnek, który znajdziesz w ogórkach kiszonych, to ten smak:)

      Usuń
  3. No proszę, pierwsze słyszę o kiszonym czosnku:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) całe życie czegoś się dowiadujemy i uczymy :)

      Usuń
  4. musi byc smaczny, ja zawsze wyjadam ukiszony czosnek z ogórków ;d

    OdpowiedzUsuń
  5. recyklingowy pomysł - b. ciekawe, brzmi smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...