sobota, 9 lutego 2013

Kotlety schabowe marynowane w czerwonym winie






Jest to wersja schabu dla tych którzy lubią eksperymenty z tym mięsem. Mojej rodzinie tak przyrządzone mięso bardzo smakowało :)





składniki :

  • 4 kotlety ze schabu
  • po połowie grejfruta i pomarańczy
  • sól, pieprz
  • około 3/4 szklanki czerwonego, wytrawnego wina
  • smalec do smażenia
  • ewentualnie bułka tarta, jajko, mąka
Przygotowanie:
  1. Umyte mięso osuszyć i podzielić na cienkie kotlety
  2. Z owoców wycisnąć sok, dodać połowę wina- zmieszać i dodać szczyptę pieprzu. Wlać go najlepiej do płaskiego, ale niewielkiego naczynia, tak by kotlety swobodnie sie mieściły
  3. Mięso rozbić tłuczkiem i włożyć je do przygotowanej marynaty- tak by całe było zanurzone, dolać ewentualnie resztę wina
  4. Pozostawić pod przykryciem na kilka godzin w chłodnym miejscu - moje "leżakowało" całą noc
  5. Po tym czasie osączyć dokładnie na sicie, posypać solą, obtoczyć delikatnie w bułce tartej i smażyć na gorącym smalcu z obydwu stron
  6. Tak przygotowane mięso można smażyć też w tradycyjny sposób w panierce; ( wpierw maczam w mące,  potem w jajku i  w bułce tartej)
  7. Smakuje wyśmienicie z bigosem .


Mięso w marynacie





12 komentarzy:

  1. Ciekawa ta marynata. U nas dziś szynka w czerwonym winie z jałowcem. Hmm...szkoda, że nie zajrzałam wcześniej to bym spróbowała Twojego pomysłu, ale nic straconego. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajny pomysł, wypróbuję! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pomysł nie do końca mój, znalazłam go przez przypadek w jakimś"czytadle", ale wypróbowałam i przypadł mi do smaku:)

      Usuń
  3. Bardzo interesujacy przepis,musze koniecznie sprobowac
    Dzieki ze odwidzilas moj blog
    Grüße Katrin

    OdpowiedzUsuń
  4. Jeszcze takiego schabu nie próbowaliśmy, ale z pewnością to zmienimy ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...