Jest to wersja schabu dla tych którzy lubią eksperymenty z tym mięsem. Mojej rodzinie tak przyrządzone mięso bardzo smakowało :)
składniki :
- 4 kotlety ze schabu
- po połowie grejfruta i pomarańczy
- sól, pieprz
- około 3/4 szklanki czerwonego, wytrawnego wina
- smalec do smażenia
- ewentualnie bułka tarta, jajko, mąka
Przygotowanie:
- Umyte mięso osuszyć i podzielić na cienkie kotlety
- Z owoców wycisnąć sok, dodać połowę wina- zmieszać i dodać szczyptę pieprzu. Wlać go najlepiej do płaskiego, ale niewielkiego naczynia, tak by kotlety swobodnie sie mieściły
- Mięso rozbić tłuczkiem i włożyć je do przygotowanej marynaty- tak by całe było zanurzone, dolać ewentualnie resztę wina
- Pozostawić pod przykryciem na kilka godzin w chłodnym miejscu - moje "leżakowało" całą noc
- Po tym czasie osączyć dokładnie na sicie, posypać solą, obtoczyć delikatnie w bułce tartej i smażyć na gorącym smalcu z obydwu stron
- Tak przygotowane mięso można smażyć też w tradycyjny sposób w panierce; ( wpierw maczam w mące, potem w jajku i w bułce tartej)
- Smakuje wyśmienicie z bigosem .
Mięso w marynacie
Musiał być przepyszny:)
OdpowiedzUsuńO tak,mięso miało inny niz zawsze smak, pozdrawiam:)
UsuńCiekawa ta marynata. U nas dziś szynka w czerwonym winie z jałowcem. Hmm...szkoda, że nie zajrzałam wcześniej to bym spróbowała Twojego pomysłu, ale nic straconego. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńZawsze kiedyś mozna spróbować:)
Usuńpozdrawiam Aguś.
Bardzo fajny pomysł, wypróbuję! :)
OdpowiedzUsuńPomysł nie do końca mój, znalazłam go przez przypadek w jakimś"czytadle", ale wypróbowałam i przypadł mi do smaku:)
UsuńBardzo interesujacy przepis,musze koniecznie sprobowac
OdpowiedzUsuńDzieki ze odwidzilas moj blog
Grüße Katrin
Polecam Katrin.
UsuńJeszcze takiego schabu nie próbowaliśmy, ale z pewnością to zmienimy ;)
OdpowiedzUsuńWarto spróbować zrobić, bo ma fajny smak...
UsuńMusi być pyszny!
OdpowiedzUsuńTaki był:)
Usuń