Mrożone płaty z mintaja mogą być podstawą do przygotowania szybkiego obiadu. Należy wyjąć je z zamrażalnika co najmniej 2-3 godz. przed smażeniem.
Składniki :
- 2 średnie płaty z mintaja- mrożone
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki
- sól, pieprz lub przyprawa do ryb (około 1 płaskiej łyzeczki)
- olej do smażenia
Przygotowanie :
- Rozmrożone płaty osuszamy, dzielimy na dzwonka i solimy 15 min. przed smażeniem
- W głębokim talerzu rozbijamy jajko i dosypujemy mąkę- mieszamy i dodajemy ewentualnie pieprz prawdziwy mielony lub przyprawę do ryb - mieszamy widelcem
- Na patelni rozgrzewamy olej i na gorącym, głębokim tłuszczu smażymy rybę maczając ją wcześniej w panierce
- Smażymy na złoty kolor z obydwu stron. Wystarczy do tego dobra surówka i obiad gotowy :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz