poniedziałek, 25 lutego 2013

Mintaj w panierce jajecznej





 Mrożone płaty z mintaja mogą być podstawą do przygotowania szybkiego obiadu. Należy wyjąć je z zamrażalnika co najmniej 2-3 godz. przed smażeniem.
Składniki :

  • 2 średnie płaty z mintaja- mrożone
  • 1 jajko 
  • 2 łyżki mąki
  • sól, pieprz lub przyprawa do ryb (około 1 płaskiej łyzeczki) 
  • olej do smażenia
Przygotowanie :
  1. Rozmrożone płaty osuszamy, dzielimy na dzwonka i solimy 15 min. przed smażeniem
  2. W głębokim talerzu rozbijamy jajko i dosypujemy mąkę- mieszamy i dodajemy ewentualnie pieprz prawdziwy mielony lub przyprawę do ryb - mieszamy widelcem
  3. Na patelni rozgrzewamy olej i na gorącym, głębokim tłuszczu smażymy rybę maczając ją wcześniej w panierce
  4. Smażymy na złoty kolor z obydwu stron. Wystarczy do tego dobra surówka i obiad gotowy :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...