Wszystkie składniki powinny mieć jedną temperaturę (pokojową), mleko może być ciepłe, a tłuszcz miękki. Uważam, że ciasto jest proste do zrobienia, nie trzeba mieć super zdolności kulinarnych, by się udało...
A i składniki są banalne :)
składniki :
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 duże jajka - najlepsze wiejskie
- 3/4 szklanki cukru pudru
- szklanka mleka
- 3/4 kostki masła -18 dag
- po 2 płaskie łyżeczki mielonego cynamonu, sodki, kakao 2 kopiaste łyżeczki
- cukier puder do posypania lub czekolada
- 300 g powideł własnej roboty lub gęsta marmolada, te kupne mają pewnie za dużo żelatyny
Przygotowanie :
- Miękkie masło ucieramy z powidłami, które dodajemy stopniowo
- Gdy składniki się połączą dodajemy całe jajka- ucieramy
- Dosypujemy stopniowo cukier i ciągle ucieramy, dolewamy mleko, ale zostawiamy około 50 ml i w nim rozrabiamy sodkę (wtedy sodka będzie mniej intensywna w cieście)
- Mąkę łączymy z cynamonem i kakaem, dosypujemy to stopniowo do masy i ucieramy
- Wlewamy resztę mleka z sodką i ucieramy ostatecznie na jednolitą masę, w tym momencie kolor ciasta może ulec zmianie, ja użyłam powideł z czarnej porzeczki i tak się właśnie stało, ale kolor po upieczeniu ciasta znów będzie ładny - kakaowy
- Ja dodałam jeszcze małą garść suszonej żurawiny i pokruszonych orzechów włoskich
- Masę przełożyłam do natłuszczonej foremki w kształcie babki o górnej średnicy 25 cm, 9cm wysoka
- Piekłam w prodiżu przez 70 min, a jeśli w piekarniku to przez 40-50 min. w temp. 150 stopni C
- Sprawdzać upieczenie patyczkiem drewnianym.
fajna baba :) w sumie nie dodawałam do babki nigdy cynamonu.
OdpowiedzUsuńPatrząc na zdjęcie, ta babka jest ciężka i wilgotna. Takie są najlepsze:)
OdpowiedzUsuńCynamonowa baba musi być pyszna!
OdpowiedzUsuńI tak dostojnie się prezentuje.
Wspaniałych świąt Urszulo!
Dziękuję i wzajemnie ; pięknych i rodzinnych Świąt Aniu!
Usuń