poniedziałek, 25 marca 2013

Mazurek orzechowy



Składniki:

  • 1 szklanka zmielonych orzechów włoskich
  • 12,5 dag masła 
  • szklanka mąki krupczatki
  • szklanka cukru pudru
  • 3 żółtka

Przygotowanie:
  1. Żółtka utarłam z cukrem, dodałam miękkie masło
  2. Do utartej masy dodawałam mąkę i na końcu orzechy, cały czas ucierałam
  3. Gdy masa była już jednolita wyłożyłam ją na silikonową foremkę o wymiarach  22x19 cm 
  4. Piekłam przez min 50 min w temp. 160 stopni C
  5. Udekorowałam polewą z czekolady i orzechami.
Wybrałam na te święta tego mazurka, ponieważ piecze go się szybko, a i przygotowanie go nie nastręcza większych trudności :) 
W "103 ciastach Anastazji" znalazłam przepis na biszkopt orzechowy, jeszcze go nie piekłam, podaje przepis, bo jest też prosty.
składniki:
  • 4 jajka, 4 łyżki zmielonych orzechów włoskich, 3 łyżki zmielonej bułki tartej, 4 łyżki cukru, 1 łyżka mąki pszennej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie;

Białka ubić na sztywno, dopiero wtedy dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem, na końcu orzechy i bułkę tartą. Wszystko lekko wymieszać, wylać na formę do pieczenia. Piec w temp. 180 stopni C. przez 30 min.
Nie jest to tradycyjny mazurek, ale biszkopt orzechowy, można po upieczeniu udekorować podobnie jak mazurka i będziemy mieć swoje  oryginalne ciast :)

6 komentarzy:

  1. Mazurek pełen orzechów - mniam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ciasto jest naprawdę mocno orzechowe:), jakby się nie udało to i tak da sie na pewno zjeść:):)

      Usuń
  2. Fajny przepis, wypróbuję :)
    A tak czepiając się napisałaś "szklanka cukieru pudru" :):)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki , to moja nieuwaga, zdarza się, "cukieru" poprawione, pozdrawiam:)

      Usuń
  3. Mazurek orzechowy, coś pysznego! Wydaje się nie bardzo słodki, myślę, że bym go polubiła :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...