Składniki:
- 1 szklanka zmielonych orzechów włoskich
- 12,5 dag masła
- szklanka mąki krupczatki
- szklanka cukru pudru
- 3 żółtka
Przygotowanie:
- Żółtka utarłam z cukrem, dodałam miękkie masło
- Do utartej masy dodawałam mąkę i na końcu orzechy, cały czas ucierałam
- Gdy masa była już jednolita wyłożyłam ją na silikonową foremkę o wymiarach 22x19 cm
- Piekłam przez min 50 min w temp. 160 stopni C
- Udekorowałam polewą z czekolady i orzechami.
Wybrałam na te święta tego mazurka, ponieważ piecze go się szybko, a i przygotowanie go nie nastręcza większych trudności :)
W "103 ciastach Anastazji" znalazłam przepis na biszkopt orzechowy, jeszcze go nie piekłam, podaje przepis, bo jest też prosty.
składniki:
- 4 jajka, 4 łyżki zmielonych orzechów włoskich, 3 łyżki zmielonej bułki tartej, 4 łyżki cukru, 1 łyżka mąki pszennej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie;
Białka ubić na sztywno, dopiero wtedy dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem, na końcu orzechy i bułkę tartą. Wszystko lekko wymieszać, wylać na formę do pieczenia. Piec w temp. 180 stopni C. przez 30 min.
Nie jest to tradycyjny mazurek, ale biszkopt orzechowy, można po upieczeniu udekorować podobnie jak mazurka i będziemy mieć swoje oryginalne ciast :)
Mazurek pełen orzechów - mniam!
OdpowiedzUsuńciasto jest naprawdę mocno orzechowe:), jakby się nie udało to i tak da sie na pewno zjeść:):)
UsuńFajny przepis, wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńA tak czepiając się napisałaś "szklanka cukieru pudru" :):)
Pozdrawiam
Dzięki , to moja nieuwaga, zdarza się, "cukieru" poprawione, pozdrawiam:)
UsuńMazurek orzechowy, coś pysznego! Wydaje się nie bardzo słodki, myślę, że bym go polubiła :)
OdpowiedzUsuńAle mi ślinka cieknie...
OdpowiedzUsuń