wtorek, 26 marca 2013

Rolada kakaowa Kasi

To ciasto zrobiła Kasia, widać, że się jej udało :)
Składniki na ciasto:
  • 6 jajek
  • 1,5 szkl. mąki pszennej
  • 1,5 szkl. cukru
  • 0,5 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 3-5 łyżki stołowe kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 kostki masła
  • 1/3 szkl. oleju
  • mleko - jeśli ciasto byłoby zbyt gęste
Składniki na masę:
  • 2 budynie ( śmietankowy, malinowy bądź waniliowy )
  • mleko 800 ml.
  • żelatyna 3 płaskie łyżeczki
  • 0,5 szkl. gorącej wody do rozpuszczenia żelatyny
  • sok malinowy
  • 3/4 kostki masła
  • 1/4 szkl cukru pudru.
Sposób przyrządzania:
  1. Żółtka oddzielamy od białek. Pianę z białek ubijamy i odstawiamy
  2. Do miski wrzucamy 0,5 kostki masła, ucieramy aż zbieleje
  3. Do masła wsypujemy stopniowo cukier i dodajemy żółtka
  4. Miksujemy do uzyskania puszystej białej masy. Do tej masy wsypujemy sypkie składniki i 1/3 szklanki oleju. Miksować.
  5. Na koniec nie używając już robota kuchennego łączymy masę kakaową z pianą z białek. Robimy to delikatnie. Do blaszki 26 x 34 cm wyłożonej papierem do pieczenia, wlewam ciasto. Pieczemy w temperaturze 160 stopni około 35-40 minut.
Po upieczeniu, ciasto delikatnie wyjmuję z blachy ( przewracając je "do góry nogami") na ściereczkę, ściągam papier do pieczenia i zawijam w rulon ciasto przy pomocy ściereczki. Robię to uważnie bo ciasto może popękać. Takie zawinięte ciasto pozostawiam do wystygnięcia.

Przygotowanie kremu:

Gotuję budynie na 800 ml mleka, odstawiam do wystygnięcia. W szklance rozpuszczam żelatynę. Pozostawiam do ostygnięcia. Ucieram masło. Do niego dodaję porcjami wystudzony budyń. Miksuję, dodaję cukier puder. Na koniec wlewam trochę soku malinowego by uzyskać kolor i smak malinowy.
Dodaję również wystudzoną delikatnie tężejącą żelatynę. Miksujemy. Krem wstawiamy na 15 min do lodówki.

W tym czasie delikatnie rozwijam "roladę" pozbywam się ściereczki. W ten "środek" ciasta wkładam zimny krem. Ciasto musi być zimne, żeby było można położyć krem., można dołożyć jeszcze miękkie owoce. Gdy krem jest w cieście to zgrabnie je zawijam i wstawiam do lodówki na dwie godziny. Ciasto Gotowe! :)


9 komentarzy:

  1. super się prezentuje:) musiała być z pewnością pyszna:)

    OdpowiedzUsuń
  2. ślinka cieknie:) pięknie podana:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja pewnie do masy dodałabym mascarpone;-) Ale prezentuje się pięknie:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Anullo- masz racje, była piekna i pyszna
    Antenko- smakowitości dodają te świeże malinki...
    Marzeno- oczywiscie można i tak:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda przepięknie i smakowicie! Na 100% kiedyś zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ha ha była :))))
    Jeśli masz ochotę to zajrzyj do mnie do wzięcia są dwie ksiażki kulinarne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. cudowna rolada a te maliny...;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Kasia ma talent! A sama rolada wygląda obłędnie :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  9. pięknie Ci wyszła:) mnie niestety w dalszym ciągu zdarza się, ze się łamią.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...