środa, 27 marca 2013

Zupa chrzanowa




składniki :
  • 30 dag mięsa wieprzowego bez kości, ale drobiowe tez pewnie będzie dobre
  • 2 marchewki i pietruszki
  • 2 cebule, albo 1 duża
  • 2-3 łyżki startego chrzanu, może być więcej jak ktos lubi ostre smaki
  • około 2 łyżki mąki
  • 2-3 łyżki smalcu
  • śmietana 
  • sok z cytryny
  • liść laurowy,
  • 4 ziarna pieprzu i ziela angielskiego
  • sól, pieprz
Przygotowanie:
  1. Mięso umyć, pokroić w dość drobną kostkę i przesmażyć na smalcu na rumiano
  2. Do 5 szklanek wrzącej wody, liścia laurowego , ziaren pieprzu i ziela angielskiego przełożyć mięso i gotować do miękkości 
  3. Warzywa obrać i pokroić w kostkę i przełożyć do gotującego mięsa
  4. Gdy mięso i warzywa będą miękkie wyjąć je na talerz ( ja przelałam wszystko przez sito i oddzieliłam mięso od warzyw), warzywa zmiksować w niewielkiej ilości przestudzonego wywaru
  5. Do garnka w którym mamy wywar dołożyć zmiksowane warzywa ( mniejszym kłopotem będzie zmiksować wszystko, ale w przepisie jest mowa tylko o warzywach) i odłożone mięso
  6. Na łyżce smalcu przesmażyć mąkę- zrobić zasmażkę i  dodać ją do zupy -zamieszać energicznie i zagotować, ale uważać, by nie zrobiła się "klucha"
  7. Doprawić sokiem z cytryny ( ostrożnie, jeśli używaliśmy tartego chrzanu w occie), solą i pieprzem
  8. Już na talerzu można dodać łyżkę śmietany.
Pomysł z "Zupy- pomidorowa, ogórkowa i wiele innych"
Muszę przyznać, że zupa choć jest dość oszczędna w składniki, to po jej przyrządzeniu pozostanie kilka naczyń do mycia, ale warto ją ugotować. Jest bardzo smaczna, syta i oryginalna w smaku. No chyba, że ktoś nie lubi chrzanu :(
 Ten przepis wykorzystam jeszcze nie raz, szczególnie gdy będę miała więcej osób do wykarmienia, bo tak naprawdę zupa robi się prawie sama  i jest tania :) Smacznego!
Moim zdaniem może być alternatywą dla rosołu świątecznego.


10 komentarzy:

  1. I dlaczego mój narzeczony nie lubi chrzanu? :(

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie jadłam nigdy zupy chrzanowej. Myślę, że w mojej rodzinie też nikt jej nigdy nie przygotowywał. A jeśli chodzi o alternatywę dla rosołu to wszystko jest lepsze od nudnego, oklepanego rosołu, który dostajemy zawsze w święta czy niedzielny obiad, niezależnie u kogo akurat jadamy:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Justyno- pomysł jest naprawdę smaczny:)
    Hennrietto- a może dałby sie skusic na taka zupę, spróbuj:)
    Kuro domowa- pewnie masz racje:)
    Ago- jeśli znasz to wiesz, a jak nie to zawsze można spróbować, pozdrawiam wszystkich serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda mega apetycznie, ale to nie dla mnie - nie cierpię chrzanu...

    OdpowiedzUsuń
  5. Super blog
    Obserwuje i zapraszam do mnie http://fashion-world-fashion-style.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciężko mi dogodzić zupą, ale chrzan lubię i wygląda smakowicie- może to akurat coś dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Interesujący przepis. Nigdy nie jadłam zupy chrzanowej. Popróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  8. wygląda bardzo ciekawie :) z chęcią bym spróbowała.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...