wtorek, 12 marca 2013

Pierogi z mięsem i kapustą



Składniki na farsz:
  • około 20 dag mięsa drobiowego,  ugotowanego-może być inne
  • 10-15 dag ugotowanej kapusty -najlepiej kiszonej
  • mała cebula
  • pieprz, sól, estragon, bazylia
  • kilka kropel maggi
  • jajko
Składniki na ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • lyżka oliwy
  • sól
  • woda
Przygotowanie ciasta:
  1. Do miseczki wsypujemy odmierzoną i przesianą mąkę oraz wbijamy jajko - wyrabiamy łyżką
  2. Dolewamy do tego olej, mieszamy, dajemy 2 płaskie łyżeczki soli
  3. Wlewamy stopniowo szklankę ciepłej wody i ciągle mieszamy
  4. Ciasto przekładamy na stolnicę i dalej wyrabiamy rękami
  5. Ciągle podsypujemy mąką , by nie przywarło do stolnicy
  6. Całość wyrobionego ciasta dzielimy na mniejsze kawałki i każdy osobno wałkujemy
  7. Wałkujemy cienkie okrągłe placki z których będziemy wykrawać małe okrągłe placuszki na pierogi
  8. Na każdy placuszek kładziemy farsz i zaciskamy tak by brzegi dobrze się skleiły
  9. Samo lepienie pierogów wygląda jak na zdjęciu ( przyrządem wykrawam placuszek , kładę go na wierzchu, układam farsz i sklejam zaciskając )
  10. Gotujemy w posolonym wrzątku około 5 min. od wypłynięcia
     Przygotowanie farszu:
  1. Mięso które użyłam do farszu pochodziło z rosołu, zmieliłam je
  2. Kapusta też była wcześniej ugotowana- miałam kilka łyżek postnego bigosu, który podrobiłam i dodałam do mięsa
  3. Masę wymieszałam oraz dodałam pieprz i zioła oraz maggi, przesmażoną cebulę i odrobinę soli (podgrzewałam chwilę - wtedy składniki lepiej się połączą), dodałam roztrzepane wcześniej jajko i ponownie wszystko wymieszałam (uważać by farsz nie był zbyt gorący, bo jajko by się "ścięło")
  4. To był mój farsz do pierogów.







8 komentarzy:

  1. Uwielbiam pierogi z mięsem i kapustą - to moje ulubione:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszą być pyszne!!! Uwielbiam domowe pierogi :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ależ mi smaczku narobiłaś! Uwielbiam pierogi, pod każdą postacią i z każdym nadzieniem ;)
    Miłego dzionka ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Klasyka nigdy się nie znudzi:)

    OdpowiedzUsuń
  5. nie ma to jak dobre pierożki:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wiolko Te- wiesz po prostu co dobre:)
    annaz- oj, były pyszniutkie.
    Tanika i Wojtas- a ja przyznam,że takie z białym serem lubie najbardziej:)
    Nemi- to prawda:)
    Wszystkich serdecznie pozdrawiam i dziękuje za komentarze:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja też robię z mięsem drobiowym, są delikatniejsze i dzieci chyba je bardziej lubią. Pychota! i do tego podsmażane koniecznie!

    OdpowiedzUsuń
  8. mniam :) a ja się zastanawiałam co jutro na obiad zrobić ;p teraz już wiem ;)
    zapraszam do siebie http://rekodzielosandra.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...