sobota, 23 marca 2013

Strucla makowa










Składniki na ciasto:

  • 50 dag mąki
  • 5 dag drożdży
  • 15 dag masła
  • 3 jajka
  • 20 dag cukru
  • około 1 szklanki mleka
Składniki na masę makową:

  • mak 50 dag
  • 25 dag sztucznego, a jeszcze lepiej prawdziwego miodu ( moće tez być 20 dag cukru)
  • 2 łyżki masła
  • bakalie
Przygotowanie ciasta
  1. Drożdże wymieszać z 2 łyżkami cukru i pozostawić w cieple do wyrośnięcia
  2. Żółtka ucieramy doskonale z pozostałym cukrem, rozpuszczamy masło
  3. Dodajemy do mąki utarte żółtka, rozpuszczone masło oraz wyrośnięte drożdże- wyrabiamy drewniana łyżką na jednolita masę, tak by wszystko doskonale połączyć
  4. Jeśli masa zbyt sucha należy dodać ostrożnie letnie mleko i ciągle wyrabiać ciasto
  5. Pozostawić pod przykryciem w ciepłym miejscu, aż ciasto podwoi objętość
Przygotowanie masy makowej:
  1. Mak moczymy w letniej wodzie przez całą noc, po tym czasie osączamy na sicie
  2. Przekładamy go do garnka i zalewamy pół na pół wodą z mlekiem- gotujemy kilka minut
  3. Osączamy ponownie na sicie i po osączeniu mielimy dwukrotnie
  4. Zmielony mak przesmażamy w garnuszku z miodem (ewentualnie z cukrem),masłem i bakaliami- często mieszamy, studzimy
  5. Ciasto drożdżowe podzielić na 2 części i rozwałkować każdą  na cienki prostokąt (podsypując je mąką)
  6. Posmarować cienki placek roztrzepanym jajkiem i dopiero na to rozsmarować 1/2 masy makowej, zwijać ostrożnie w rulon, podwijając końce pod spód
  7. Można wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem po przełożeniu do foremek, pozostawić jeszcze do wyrośnięcia w ciepłym miejscu
  8. Z podanej ilości składników wychodzą mi 2 strucle o wymiarach 30 cm
  9. Piec przez około 35 min w temp stopni C





7 komentarzy:

  1. wolę jak jest więcej maku, ale wygląda bardzo dobrze ;d

    OdpowiedzUsuń
  2. mnie się strucla kojarzy z Bożym Narodzeniem najbardziej, ale w sumie lubię ją zjeść o każdej porze roku :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam ciasta z makiem!

    OdpowiedzUsuń
  4. moja ulubiona wersja ciasta z makiem:) pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Chętnie bym się poczęstowała kawałkiem :-D

    OdpowiedzUsuń
  6. mniam, podobną będę miała u mamy na święta

    OdpowiedzUsuń
  7. Wszelkiego rodzaju ciasta drożdżowe, są moimi ulubieńcami :) Roladki uwielbiam, natomiast nie jestem fanką maku. Ale to nie problem, zawsze można zastąpić to innym nadzieniem. Wesołych świąt!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...