sobota, 22 czerwca 2013

Dżem truskawkowy z różą


 To mój eksperyment, pierwszy raz zrobiłam dżem w ten sposób...
 Płatki pochodziły z moich różanych krzewów, nie były pryskane :)
Składniki :

  • truskawki
  • żelfix 3: 1 tzn. na 1 kg owoców dajemy 35 dag cukru
  • cukier
  • sok z cytryny (dzięki niemu konfitura nie starci swojego pięknego koloru )
  • płatki z róż- garść
Przygotowanie:
  1. Owoce umyłam i rozdrobniłam krojąc je na 3-4 części
  2. Na żeliwnego garnka wsypałam truskawki i wsypałam do nich żelfix - wymieszałam
  3. Dołożyłam umyte zimną wodą płatki róż  i dodałam cukier i sok z całej cytryny, ponownie wymieszałam
  4. Garnek ustawiłam na ogniu i zagotowałam tak jak napisano na opakowaniu Żelfixu
  5. Konfiturę przelałam do wymytych, czystych, małych słoiczków, po zakryciu odwróciłam do góry dnem i odstawiłam pod koc- do ostygnięcia.
Mam nadzieję, że zimą dżem smakować będzie słońcem i latem.
Jeśli oczywiście dotrwa do zimy :)


17 komentarzy:

  1. ooo.. truskawkowa konfitura? Jej, geenialne to;)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetne połączenie, musi być smaczne:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm, ciekawe połączenie ;) Muszę sama wypróbować !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Salvador Dali-smaczna i nawet pracy przy niej nie było dużo :)
      Justyno-taka jest, smaczna:)
      Paulino- polecam!

      Usuń
  4. Ale masz wypasioną konfiturę, mój dżemik truskawkowy sie chowa:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jeju, moja babcia robiła różane <3

    OdpowiedzUsuń
  6. Odpowiedzi
    1. Anulo- Twój dżemik też pewnie super smaczny!
      Kamo- zawsze smaczne takie przetwory, Babcia tez to wiedziała:)
      Martuuu9 -bo i taka jest :)

      Usuń
  7. W zimie będzie na wagę złota:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Od razu jak widzę taki dżemik przypomina mi się dzieciństwo ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. lato zamknięte w słoiczku. Wspaniały smak, zwłaszcza, że z różą

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nemi- jak dotrwa do zimy :)
      studentko - mnie też :)
      Wilczyco Ago- o to mi chodziło :)
      Wszystkich pozdrawiam i dziękuję za komentarze:)

      Usuń
  10. Ależ on musi pięknie pachnieć !

    OdpowiedzUsuń
  11. widzę, że sezon na przetwory u Ciebie oficjalnie rozpoczęty ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. oj to musi być pyszne! u mnie nie dotrwałoby do zimy;))

    OdpowiedzUsuń

  13. oj to musi być nieziemski smak :)))

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...