piątek, 5 lipca 2013

Ogóreczki w oleju i occie - "krokodylki" - przepis na zimę


Oprócz oleju jest też w zalewie oczywiście ocet.

Składniki :
  • 3 kg zielonych małych i średnich ogórków
  • 4 łyżki soli
  • 8 łyżek oleju
  • 2 łyżeczki chili
Składniki na zalewę :
  • 1 kg cukru
  • 1,5 szklanki octu 10 %
  • 1 cała główka czosnku- nie gotujemy go w zalewie!


W occie rozpuszczamy cukier, najlepiej zrobić to na ciepło tzn. podgrzać mieszaninę. Dobrze mieszamy, by cukier rozpuścił się jak najlepiej, do końca się nie rozpuści i tym nie należy się przejmować i taka zalewa będzie dobra. Wszystko rozpuści się gdy dodamy ją później do ogórków.


Przygotowanie:
  1. Umyte, nieobrane ogórki kroimy wzdłuż w cienkie plastry
  2. Posypujemy 4 łyżkami soli, mieszamy i pozostawiamy na 6 godzin
  3. Po tym czasie dokładnie odsączamy, a najlepiej odciskamy i wylewamy roztwór który nam powstał, nie jest nam potrzebny
  4. Rozgrzewamy 8 łyżek oleju i polewamy takim rozgrzanym wszystkie ogórki, dokładnie mieszamy
  5. Posypujemy chili, dodajemy drobno pokrojony czosnek , mieszamy całość i zalewamy wcześniej przygotowaną zalewą z octem i cukrem, to pozostawiamy na 12 godz.
  6. Po tym czasie wkładamy ogóreczki do słojów razem z zalewą, jaka  wytworzyła się w ogórkach ( ogórków ma być na 3/4 objętości słoja i dopełniamy zalewą )
  7. Nie należy słojów pasteryzować ! za to słoje powinny być idealnie czyste, pokrywki i brzegi słojów wytarte do sucha. Przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu.
Przepis sprawdzony, a fajnie, że mało kłopotliwy. Nie tracimy czasu na pasteryzację słojów z ogórkami :)

14 komentarzy:

  1. Lubię takie!
    Idealne jako zimowy dodatek.
    Pyszne do domowych burgerów.

    OdpowiedzUsuń
  2. jadłam w occie i kiszone, ale w oleju to chyba nie, a ogóreczki uwielbiam:))

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam ten przepis od zeszłego roku, ale wtedy przegapiłam ogórki, bo zanim się zorientowałam to nie było juz malutkich ogóreczków. Za to wyjadłam kilka słoików krokodyli u kuzynki - są fantastyczne!!! teraz czekam z utęsknieniem na porę ogórkową, a to będzie gdzieś za tydzień jeśli pogoda nadal dopisze- i robię ile wlezie!!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie ogóreczki na zimę są genialne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. kurczę, jak ja kocham weki... szczególnie gdy otwieram sobie taki słoiczek na stancji

    OdpowiedzUsuń
  6. Zimą będą jak znalazł :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Sezon ogórkowy czas zacząć :) oj taki słoik z ogórkami w spiżarce ... pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  8. A co z wodą po odcisnietych ogorkach? Wylać czy dodac do octu z cukrem?

    OdpowiedzUsuń
  9. Ta odciśnięta słona woda z ogórków nie jest potrzebna, wylewamy ją.

    OdpowiedzUsuń
  10. Właśnie tego szukałem. Dawno temu jadłem ogórki w oleju i wybitnie mi smakowały. Obawiam się tylko czy cukru nie jest za dużo w przepisie. Nie przepadam za słodkim.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepis sprawdzony od kilku lat, cukier musi być w takiej ilości dlatego, że jest tu tez konserwantem,bo ogóreczków sie nie pasteryzuje. Polecam do wypróbowania :)

      Usuń
  11. Kilo cukru rozpuścić w 300 ml octu? czy to w ogóle możliwe

    OdpowiedzUsuń
  12. Tak rozpuści sie wtedy gdy wlejemy tę mieszaninę do ogórków i postoi razem.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...