środa, 14 sierpnia 2013

Łopatka pieczona w czerwonym winie



Dziś do mojej potrawy użyłam wina półwytrawnego, włoskiego Celebro

Składniki  na marynatę :
  • około 3 cm świeżego imbiru
  • 4 ząbki przeciśniętego czosnku
  • 6 łyżek sosu sojowego
  • cebula
  • łyżeczka mielonej gorczycy
  • pół szklanki czerwonego wina wytrawnego Celebro
  • łyżka oleju sezamowego
  • 6 łyżek octu jabłkowego
  • te składniki starczają na zamarynowanie około 1 kg mięsa wieprzowego - u mnie łopatki 
Przygotowanie:
  1. Wszystkie składniki prócz cebuli połączyć i włożyć do niej mięso ( zrobić to w takim naczyniu by mięso swobodnie zanurzyło się całe )
  2. Moje mięso "leżakowało" w marynacie przez noc- w lodówce
  3. Po tym czasie osaczyć je i włożyć do naczynia żaroodpornego ( u mnie garnka rzymskiego), polać jeszcze olejem, posypać pieprzem, ułożyć na wierzchu pokrojoną cebulę. Piekłam w temp. 200 stopni C przez 95 min.  Dodatkiem był sos jabłkowy.
Po ostudzeniu mięso było kruche i apetyczne :)
Podane do obiadu smakowało wyśmienicie z winem Celebro  www.facebook.com/KlubCelebro



:


4 komentarze:

  1. Pyszne mięśko!
    Wino dodaje niesamowitego smaku i aromatu.

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę kiedy zrobić takie mięsko...

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię mięska na winie, natomiast mój małżonek jest odmiennego zdania. Mówi że on woli przepijać mięsko winem :D
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Smakowicie wyglada! Wypróbuje przepis w następnym tygodniu!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...