sobota, 14 września 2013

Gołąbki w papierze ryżowym




Do przygotowania gołąbków używamy najczęściej liści kapusty, a ja tym razem zrobiłam gołąbki w papierze ryżowym. A dodatkiem był pyszny sos pomidorowo-śliwkowy.
Składniki:
  • papier ryżowy
  • 20 dag mięsa mielonego
  • 20 dag pieczarek
  • 10 śliwek węgierek - świeżych
  • 2 cebule, 5 ząbków czosnku
  • jajko duże
  • puszka pomidorów krojonych
  • sól, pieprz, majeranek, bazylia, ewentualnie bułka tarta
  • cukier, olej do smażenia, sos sojowy
Przygotowanie:
  1. Pokrojoną drobno cebulę i utarty czosnek w moździerzu ( 2 ząbki ) przesmażamy na oleju
  2. Dodajemy pokrojone drobno pieczarki, przykrywamy pokrywką i dusimy razem około 10 min. Jeśli sos nie odparuje dodajemy łyżkę bułki tartej i mieszamy do połączenia składników
  3. Po przestudzeniu masy pieczarkowej dodajemy do niej mięso mielone, sól, pieprz, majeranek i pół łyżeczki sosu sojowego ,jajko - wyrabiamy tak jak na kotlety mielone
  4. Płat papieru ryżowego moczymy chwilę w letniej wodzie, wyjmujemy na duży talerz , a na niego wykładamy łyżkę farszu i zwijamy
  5. W rondelku przesmażamy 3 ząbki utartego czosnku, pokrojoną cebulę
  6. Dodajemy pomidory krojone, wypestkowane i pokrojone drobno śliwki, cukier do smaku - przykrywamy pokrywką i gotujemy do miękkości śliwek
  7. Doprawiamy majerankiem, bazylią, solą, łyżeczką sosu sojowego, gotujemy
  8. Sos studzimy i miksujemy, wkładamy do niego wcześniej przygotowane gołąbki w papierze ryżowym- gotujemy około 10 -15 min. Uważać, by nie przypalić sosu.
Jeśli do masy pieczarkowej dodamy ugotowane, zmielone mięso, to farsz po zawinięciu w papier ryżowy możemy gotować w sosie około 10 min. Ja właśnie takiego mięsa użyłam. Ale smaczniejsze będzie surowe mielone :)





17 komentarzy:

  1. świetny pomysł:) takich gołąbków jeszcze nie jadłam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawe połączenie smaków i ten papier ryżowy no no ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Justyno- ja też ugotowałam w takiej wersji pierwszy raz:)
      Paulino- papier sprawdził się tu nieźle, ale trochę potrzeba zwinności podczas zwijania papieru, by odklejał się z choć ciut mokrego talerza (mnie z mokrego lepiej papier odchodził).
      Małgoska- to jest fajne, że kapustę nie zawsze mamy pod ręką, a papier ryżowy się nie psuje i może być zawsze w "pogotowiu"

      Usuń
  3. Super pomysl, musze wyprobowac , pozdrawiam :-D

    OdpowiedzUsuń
  4. Genialny pomysł. Mój syn nienawidzi kapusty i wyjada środki w takiej wersji nie pogardzi:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warto wypróbować i podsunąć synowi taką wersję:)

      Usuń
  5. nigdy nawet nie pomyślałam o taki rozwiązaniu! super

    OdpowiedzUsuń
  6. ciekawe!:) do tej pory papier ryżowy wykorzystywałam do sajgonek:)

    OdpowiedzUsuń
  7. sam sos okazał się dla mnie zaskoczeniem, u mnie w domu po protsu pomidorowy.. :D
    Ale ten papier ryżowy?
    To musi być dobre połączenie, warte wypróbowania!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anullo- a ja właśnie zrobiłam w papierze prawie tradycyjne gołąbki :)
      Salvador Dali- sos prawie pomidorowy, ale ze śliwkami ma dla mnie fajniejszą nutę smakową :)

      Usuń
  8. nigdy nie lubiłam takich standardowych gołąbków, więc może te by mi posmakowały.
    Chętnie wypróbuję
    Pozdrawiam,
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciekawe połączenie, na pewno warte wypróbowania
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moniko- zawsze jest pora na eksperymenty, pozdrawiam serdecznie:)
      Wojciechu Świstak- dziękuję:)

      Usuń
  10. Fajny pomysł ale nie lubię gołąbków z mięsem :).

    OdpowiedzUsuń
  11. Ciekawy przepis, warty zainteresowania.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie Zosia.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...