wtorek, 3 września 2013

Gotowane mięso mielone do chleba


Składniki :
  • 70 dag mięsa mielonego, najlepiej kupić kawałek mięsa i samemu je zmielić
  • 2 jajka
  • 2 łyżki kaszy manny
  • połowa dużej bułki, 2 płaskie łyżeczki soli, pieprz, pół łyżeczki maggi, płaska łyżeczka ostrej, mielonej papryki
  • duża cebula, smalec
Przygotowanie;
  1.  Bułkę moczymy w wodzie lub mleku , wyciskamy
  2. Cebulę kroimy drobno i przesmażamy na łyżce smalcu studzimy
  3. Do mięsa dodajemy sól, pieprz oraz wszystkie ziołowe składniki i dokładnie wyrabiamy, moja masa mięsna miała ostry smak, bo taki lubię
  4. Przekładamy mięso do(osłonki ) rękawa o szerokości 12 cm, zakręcamy mocno końcówki, uzyskujemy baton mięsny
  5. Wkładamy mięso do letniej wody, ja gotowałam około 30 min od momentu zawrzenia wody
  6. Po lekkim przestudzeniu przecięłam rękaw, mięso wystudziłam, kroiłam w grube plastry.

Z chrzanem tartym własnej roboty- pycha!
Nie należy z wyjęciem mięsa czekać aż do zupełnego wystudzenia, bo może przy wyjmowaniu się pokruszyć.

9 komentarzy:

  1. Lubimy takie domowe wędlinki:)

    OdpowiedzUsuń
  2. takie domowe wędliny bardzo lubię:) zdrowe i chociaż wiemy co jemy:)

    OdpowiedzUsuń
  3. fajny pomysł, ja zwykle piekę mięso ale taki sposób też mi się podoba:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zapisałam i już nie mogę się doczekać, aż wypróbuję;)

    OdpowiedzUsuń
  5. robiłam ostatnio podobne mięsko, ale zmieliłam pierś z kurczaka i zrobiłam taką gotowana roladkę ze szpinakiem:) pychota:) muszę częściej szykować takie mięska:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo fajny przepis, muszę przerzucić się na robienie własnego mięska na kanapkę, bo pod każdym względem jest to opcja lepsza i zdrowsza!

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo lubię mielone mięso, taka wersja "do kanapek" brzmi ciekawie :) I smacznie!

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam takie domowe wędliny :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...