poniedziałek, 2 września 2013

Kurczak po seczuańsku


Składniki :
  • podwójny filet z piersi kurczaka
  • mąka kukurydziana
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula, a jeszcze lepiej 3 cebule dymki
  • garść grzybów mun
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka octu winnego
  • 4 łyżki wody, 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka świeżego tartego imbiru
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • pieprz kajeński

Przygotowanie:
  1. Grzyby namoczyć we wrzątku , a gdy zmiękną ( trochę to trwało) pokroić w paseczki
  2. Czosnek i cebulę drobno pokroić, fileta  pokroić w kosteczkę
  3. Mięso obtoczyć w mące i obsmażyć razem z czosnkiem na złoty kolor, dodać pokrojone grzyby i drobno pokrojoną cebulę
  4. Przyrządzić sos z imbiru, octu, wody i cukru i po dokładnym wymieszaniu dodać do mięsa i grzybów z cebulą - przykryć i smażyć często mieszając do miękkości (około 10 min)
  5. Na koniec posypać mięso pieprzem, gotować pod przykryciem jeszcze około 5 min.( jeśli trzeba podlać odrobiną wody).
Kurczaka podałam z ryz-na-sypko z dodatkiem pomidorków koktajlowych i ogóreczkami "krokodylkami "
Ogóreczków na zdjęciu mało, bo fotograf częstował się nimi podczas sesji zbyt często :)
Pomysł podpatrzony w" Kuchnia i kropka!"




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...