środa, 18 września 2013

Kurczak w marynacie imbirowo-czosnkowej






Składniki :
  • 3-5 pałek kurczaka
  • 4-5 cm obranego i startego imbiru
  • 5 ząbków czosnku
  • 2-3 łyżki przyprawy - pięć smaków do kurczaka
  • duża łyżka miodu, 3-4 łyżki oleju
  • płaska łyżeczka pieprzu
  • sól do smaku, pół szklanki wytrawnego wina- u mnie wino z winogron domowej roboty
Przygotowanie :
  1.  Z przeciśniętego czosnku, miodu, oleju, startego imbiru, przyprawy 5 smaków, pieprzu oraz wina zrobić w misce marynatę (ze solą ostrożnie)
  2. Mięso lekko ponacinać i włożyć do marynaty, przynajmniej na 2-3 godz.
  3. Po tym czasie ułożyć mięso w naczyniu żaroodpornym i piec przez około 40 min- do miękkości mięsa ( w trakcie pieczenia polewać marynatą ). Smacznego!

9 komentarzy:

  1. jaki apetyczny kurczak, bardzo lubię marynaty z dodatkiem miodu i czosnku!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ulu ale rozpieszczasz domowników:) Pyszne zapewne sa takie pałeczki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Karmel -kurczak jest prima sort!
      Anula- wszyscy lizali palce, pozdrawiam Aniu:)
      Antenko -dziękuje i polecam:)















      Usuń
  3. znakomicie podane mięso:) z ogromną przyjemnością zrobię u siebie takie mięso:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kurczak w takiej prostej i klasycznej postaci jest pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  5. pyszny z nutą orientalności kurczak, czyli to co lubię:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...