piątek, 20 września 2013

Sok z aronii





Składniki:
  • około 1 kg umytej aronii (najlepsza przemrożona)
  • 1 kg cukru
Przygotowanie:
  1. Aronię wsypujemy stopniowo do umytego, dużego słoja i  zasypujemy cukrem- przykrywamy szczelnie gazą
  2. Odstawiamy w chłodne miejsce, od czasu do czasu wstrząsamy, by cukier mógł się rozpuścić
  3. Gdy owoce puszczą sok- zlewamy go i przechowujemy w lodówce
  4. Pijemy codziennie przynajmniej po łyżce. Rozcieńczony z wodą też będzie dobry.
Sok z aronii to bogactwo witamin, takich jak A, E, C, P , karoten , błonnik oraz pektyny. Ma to wpływ na usuwanie toksyn z naszego organizmu. Sok z aronii ułatwia nam trawienie, a tym samym przemianę materii.
Usprawnia również krążenie i reguluje ciśnienie krwi . To naprawdę wspaniały sok :)
Warto  kupić owoce aronii i zrobić sobie choć małą buteleczkę tego "cudu ".
Po odlaniu soku, słój z owocami przechowam w lodówce i zużyję je do ciast.


12 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Paulino-ja też:)
      Justyno- tak zdrowy, nawet super zdrowy:)
      Karmel-mój w zeszłym roku stał około miesiąca i został wypity:)każdy próbował.

      Usuń
  2. samo zdrowie! jak długo ten sok może stać w lodówce?

    OdpowiedzUsuń
  3. moja babcia taki robiła.. lata temu:) niezwykły w smaku, niesamowicie aromatyczny i intensywny:) pamiętam go do dzisiaj;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Antenko- a spróbuj sama zrobić, nie tak trudno go przygotować:)
      Dusia - przemrażam, poczytam:)
      Ivka- a ja robię sama:)
      pozdrawiam wszystkich!

      Usuń
  4. polecam przemrozić owoce albo dodać liście wiśnie, poczytasz u mnie dlaczego ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo zdrowy, piłabym z chęcią gdyby tylko ktoś mi taki zrobił :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Oj chętnie taki przygotuję sobie na zimę:-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszny!
    Ja zawsze mrożę aronię.

    OdpowiedzUsuń
  8. Aronia jest bardzo fajna w każdej postaci soki do ciasta nalewki.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja robię co roku sok z aronii, jestem posiadaczką 3 okazałych krzaków, które z roku na rok mocniej owocują, żal patrzeć na marnujące się owoce więc próbuję coraz to nowe przepisy, w tym roku oprócz soku robiłam też dżemy, niedługo pewnie napiszę o tym na blogu, pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...