środa, 25 września 2013

Sok z pigwy i pigwówka



Składniki :
  • owoce pigwy około 1 i 1/2 kg
  • cukier około 1 kg
Przygotowanie:
  1. Dojrzałe owoce umyć i osuszyć
  2. Każdą pigwę przeciąć na 4 części i pozbawić ją gniazda nasiennego
  3. Potem pociąć jeszcze na drobniejsze kawałki 
  4. Wsypywać stopniowo do suchego słoja i przesypywać cukrem
  5. Słój przykryć szczelnie gazą i odstawić w ciemne miejsce by owoce puściły sok ( na co najmniej 10 dni ) wstrząsamy często słojem by cukier się rozpuścił
  6. Kiedy cukier już ulegnie rozpuszczeniu, a pigwa puści sok należy zlać go do  butelek
  7. Ja przechowuję w lodówce, używam  podobnie jak sok z cytryny - do herbaty.
Z pigwy można też przygotować nalewkę:
Na 1 kg owoców pigwy dać 1 i 1/2 kg cukru
1/2 l. spirytusu i około 1/2 l. wódki 45 %
Przygotowanie : postępujemy wpierw jak powyżej, a po otrzymaniu soku- syropu
  • zlewamy syrop i mieszamy ze spirytusem w proporcji 1:1, odstawiamy na 8-10 tygodni.
  •  po tym czasie filtrujemy i zlewamy do butelek. 
  • pozostałe owoce zalewamy wódką i zlewamy dopiero po 3-4 tygodniach. 





                                                                                     

17 komentarzy:

  1. Zapach takiego soku nie da się porównać z niczym innym, pyszny dodatek do herbaty, pod warunkiem że ktoś lubi tak intensywne smaki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. kulinarny-swiat.pl- racja:)
      Salvador Dali - polecam.
      Panna Patrycja- warto zrobić:)
      Antenko- masz racje:)

      Usuń
  2. z pigwy? Nie piłam nigdy,a tym bardziej robiłam.. hmm.. muszę spróbować! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. ..a to mnie zaskoczyłaś, mam od lat w ogrodzie ten krzew i byłam pewna, że to pigwa. A teraz poczytałam w internecie i chyba Zielaczku masz rację:)
      Ale sok z pigwy i pigwowca robi się podobnie, pozdrawiam.

      Usuń
    2. Właśnie mąż przywiózł mi dziś jabłuszka pigwowca i są zdecydowanie większe od tych moich. Dlatego myślę, że te moje to są jednak owoce pigwy, pozdrawiam:)

      Usuń
    3. zdecydowanie to pigwowiec :) pigwy są duże, jak gruszki. Pozdrawiam :)

      Usuń
  4. Tak sok w zimie to toś wspaniałego :D
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Robię dokładnie tak samo. Przedwczoraj zasypałam słój i czekam na pyszny soczek. Robię go z owoców pigwowca. Z pigwy jeszcze nie próbowałam więc nie wiem jaka jest różnica. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pawle Klu- mój sok pewnie do zimy nie dotrwa, ale pigwówka tak:)
      Ewo -prawdopodobnie mój to tez pigwowiec, ale najwazniejszy jest smaczny soczek, pozdrawiam:)
      Marto- pozdrawiam:)

      Usuń
  6. http://adresik.biz/20000tysiwtydzien

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam pigwę i wszystko co z pigwą :)
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. To moja ulubiona nalewka!
    10 tygodni i raj dla duszy...

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...