czwartek, 7 listopada 2013

Sos jabłkowy do mięsa wieprzowego



Składniki sosu :
  • 2 duże jabłka
  • 1 cebula
  • cukier do smaku, szczypta soli
  • olej 

Przygotowanie :
  1. Obraną cebulę i jabłka pokroić w kostkę, rozgrzać tłuszcz, wsypać cebulę
  2. Gdy cebula "zeszkli" się dodać jabłka i dokładnie przemieszać, przykryć pokrywką i przesmażyć do połączenia składników, doprawić do smaku solą i ewentualnie cukrem.
Ja podałam do mięsa - Łopatka pieczona w czerwonym winie 
Sprawdzi się w wersji na ciepło jak i na zimno.      
Będzie tez świetnym dodatkiem do wątróbki smażonej

                                

8 komentarzy:

  1. Lubię Twoje proste, ale jakże oryginalne przepisy, na pewno spróbuję tego sosu w połączeniu z mięchem - pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jestem sceptyczna co do połączeń mięso-owoce (oprócz schabu ze śliwką) jednak u Ciebie wygląda to pysznie. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Swietny blog kulinarny!!! Na pewno będę tu często zaglądać. Dziękuję za miły komentarz. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Bliski mi temat,bo mam w swoim ,repertuarze' schab nadziewany jabłkami z calvadosem.
    Nawet jest gdzieś na blogu.
    Potwierdzam,że to pyszny zestaw: mięso i jabłko.

    OdpowiedzUsuń
  5. U Ciebie wszystko takie apetyczne. U mnie w kuchni niestety nie...nie mam zacięcia do gotowania i pieczenia ale lubię programy kulinarne i podoba mi się Twój pomysł na bloga.
    Pozdrawiam, Ela

    OdpowiedzUsuń
  6. Muszę wypróbować taki sos! Ciekawy pomysł :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...