wtorek, 19 listopada 2013

Udka kurczaka w marynacie z miodem

Dziś przygotowałam pyszne danie z mięsa kurczaka, które wpierw zamarynowałam . Marynata składa się z kilku składników. Zakupiłam je tanio, a to dzięki kuponom rabatowym, ale o nich później i szerzej :)


Składniki :
  • 7 udek
  • 5 łyżek miodu
  • świeży imbir około 4 cm- zetrzeć
  • płaska łyżeczka cynamonu
  • 1 gwiazdka anyżu - zmieliłam w młynku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • płaska łyżeczka pieprzu prawdziwego mielonego
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • 4 ząbki czosnku
  • płaska łyżka soli i tyle samo słodkiej papryki
  • olej, woda
Przygotowanie:
  1. W około 3/4 szklance letniej wody rozpuścić miód
  2. Do garnuszka wlać wodę z miodem, dodać około 1/4 szklanki oleju- rozmieszać
  3. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać
  4. W misce ułożyć mięso  i zalać przygotowaną marynatą- pozostawić na noc, przekładać mięso tak by dokładnie pokryło się marynatą
  5. Dnia następnego ułożyć w naczyniu żaroodpornym i piec w temp. 180 stopniach, piekłam około 2 godz.


                  Mięsko było bardzo, bardzo pyszne !
                     Wyglądało też wspaniale :)




Pierwszy raz spróbowałam skorzystać z wygodnej formy zakupów przez internet. Pozwoliło mi to na zaoszczędzenie jakże cennego czasu. Skłoniła mnie do tego nowo znaleziona witryna. Można  na nią wejść przez ten adres http://www.tanio.com
Znajdziemy na niej wszystko co potrzebne każdej gospodyni. Od artykułów spożywczych, artykułów agd  po meble kuchenne. Każdy znajdzie coś dla siebie, nawet Ci najbardziej wymagający.
Wykorzystując kupony rabatowe i aktualne promocje zawsze możemy być na bieżąco, zaoszczędzając przy tym niemałą kwotę. Naprawdę polecam :)


19 komentarzy:

  1. Jeśli udka to najlepiej z miodem i musztardą!

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszne udka! lubię marynaty z miodem:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Udka z marynatą z miodu to jest to ! :))

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm dziś zrobię na obiad. Dam znać o moich wrażeniach smakowych. Wygląda na przepis łatwy do przygotowania ale wiadomo jak to jest, szczególnie jak ktoś nie jest mistrzem w kuchni:)

    Pozdrawiam i zapraszam do siebie
    http://pannamarrianna.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam połazcenie mięsa z miodem ! =)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają wyśmienicie. Ja dzisiaj również przyrządzam udka z kurczaka :) z kaszą gryczaną i sosem z suszonych grzybów :)

    OdpowiedzUsuń
  7. ooo.. dobre, to dooobre :D

    A cod o zakupów-chyba zostanę tradycjonalistką, mimo że lat 20 dopiero mam :D Ja to musze iść, podotykać.. ;D

    OdpowiedzUsuń
  8. na dobrego kuraka zawsze się skuszę:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Właśnie jestem po obiedzie ale udka wyglądają tak apetycznie....że coś bym jeszcze zjadła...
    Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń
  10. pyszna marynata:) w sobotę robiłam podobną, dodałam jeszcze sok z cytryny i odrobinę papryczki chilli:) domownicy zajadali się aż miło:d

    OdpowiedzUsuń
  11. musi być bardzo aromatyczny! połączenie miodu i imbiru do kurczaka super, a dodatek cynamonu i anyżu, aż chciało by się zjeść

    OdpowiedzUsuń
  12. Jadłam kiedyś takie z grilla i rozpływały się w ustach :). Na takie też się skuszę ;).

    OdpowiedzUsuń
  13. Świetne połączenie składników, wyobrażam sobie zapach unoszący się podczas pieczenia:) W takim tanim sklepie zakupy to przyjemność!

    OdpowiedzUsuń
  14. Wolę takie na chrupko, ale te też wyglądają wybornie. :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Super kurczak, bardzo lubię takie połączenia smaków!
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...