wtorek, 28 stycznia 2014

Powidła mandarynkowe

Znalazłam mandarynki w dobrej cenie. I właśnie teraz w środku zimy zrobiłam z nich powidła :)



Przepis pochodzi z Kuchni Nr. specjalny 2/2000
Składniki :
  • 1 kg mandarynek
  • 1/2 kg jabłek, mogą być kwaskowe
  • 50 dag cukru - najlepszy nierafinowany
  • 2 cytryny
  • 2 łyżki rumu
Przygotowanie :
  1. Umyte mandarynki obrać ze skóry, pokroić drobno i usunąć pestki
  2. Umyte jabłka obrać ze skóry i również drobno pokroić usuwając wcześniej gniazda nasienne
  3. W garnku stalowym lub emaliowanym umieścić owoce, wcisnąć sok z cytryn oraz rum, wlać około 2/3 szklanki wody - gotować na małym ogniu do rozgotowania owoców
  4. Miękkie owoce przetrzeć przez sito, wsypać cukier i gotować do momentu, aż masa zgęstnieje
  5. Gorące powidła przełożyć do wyparzonych słoiczków, zamykać dopiero po całkowitym wystudzeniu.
Powidła są doskonałe z białym pieczywem oraz jako dodatek do budyniu i lodów. Można nimi także przekładać ciasta :) Ja swoich nie przecierałam przez sito. W przepisie podano by dolać 2/3 szklanki wody, ale następnym razem zmniejszę tę ilość do 1/3 szklanki. Powidła szybciej zrobią się gęste. W czasie smażenia należy często mieszać, by nie dopuścić do przypalenia.





21 komentarzy:

  1. alez fantastycznie muszą smakowac takie powidełka:d bajeczka!

    OdpowiedzUsuń
  2. Rewelka! Robię... Dzięki bardzo...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Basiu, wysłałam odp. na e-maila. Mam nadzieje, że dojdzie. Jak jednak nie, to napisz, a prześle ją jeszcze raz :)
      pozdrawiam !

      Usuń
  3. Prześliczny "dzbanuszek" na aromatyczne doskonałe zimowe konfitury. Jako maniaczka przetwarzania pozwolę sobie podkraść ten przepis i zrobić solidna partię smakołyku. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uleńko ty taka jak ja zawsze zimą robię takie przetwory ostatnio robiłam z pomarańczy z mandarynek to nie pamiętam kiedy więc podbieram ale tylko pomyśł i te dwie cytryny bo tak nie robiłam dziękuję kochana jesteś buziaki ślę Marii

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepis bardzo mi się podoba ( nie mówiąc o tym słodkim dzbanuszku:) i podbieram do wypróbowania
    Pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Z mandarynek jeszcze nie próbowałam ale brzmi apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie jadłam powideł mandarynkowych. Wyglądają bardzo apetycznie.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie jadłam nigdy takich powideł. Wygląda super, ten kolor :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  9. Powidła - pod każdą postacią!

    OdpowiedzUsuń
  10. Cudne te powidła :) Ciekawa jestem ich smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ależ to musi fantastycznie smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Osobiscie nie przepadam za mandarynkami, ale te Twoje wygladają tak smakowicie...mniam. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  13. to musiało być po prostu boskie!:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Jejku ! Ale jestem ciekawa jak to smakuje. Brzmi rewelacyjnie ;D

    OdpowiedzUsuń
  15. Mogą być bez rumu? Karmię dzidziusia i alkohol nie wchodzi w grę :-)
    Już się oblizuję :-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...