piątek, 17 stycznia 2014

Sernik jogurtowy




Jakiś czas temu kupiłam w promocji jogurt naturalny z mascarpone z Piątnicy - pod nazwą milandia.
Wkrótce znalazłam na półkach kolejną promocję; jogurt typu greckiego o zawartości 10 % tłuszczu.
Postanowiłam je połączyć i upiec eksperymentalnie ciasto, coś podobnego do sernika bez sera lub sernik z jogurtów bałkańskich.  Ciasto było udane, dlatego zamieszczam poniżej przepis :)

Składniki :
  • jogurt typu greckiego Apetikos -340 g
  • jogurt  z mascarpone -( do sałatek i deserów )-250 g
  • 1/4 szklanki oleju
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 duże jajka
  • 1 budyń śmietankowy - taki na 500 ml
  • bakalie - u mnie drobno pokrojone suszone figi
Przygotowanie :
  1. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać olej i stopniowo jogurty - ucierać
  2. Dodać proszek do pieczenia i ubite na pianę białka - wymieszać delikatnie i dodać ewentualnie bakalie.
Ja zrobiłam jeszcze dodatkowo kruszonkę, którą posypałam sernik w momencie jak już lekko się podpiekł. 
W smaku jest delikatny, dla mnie idealny. A ważne, że ciasto robi się szybko i nie trzeba mielić sera.
Miałam więcej czasu i zrobiłam ciasto pod spód sernika. 
Składniki do ciasta kruchego :

  • 12 dag masła
  • 1 szklanka i 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie ;
  1. Oziębiony tłuszcz posiekać nożem z mąką
  2. Dodać żółtka i energicznie zagnieść ciasto ( ja robię to mokrymi rękoma )
  3. Ciasto schłodzić w lodówce minimum 30 min., a potem wylepić nim dno natłuszczonej foremki, nie zapiekam go wcześniej, tylko wykładam masę serową bezpośrednio na ciasto.
Piekłam około godziny w temp. 180 stopni C, w foremce o średnicy 23 cm.






20 komentarzy:

  1. Bardzo apetyczny i chyba mniej kaloryczny niż tradycyjny sernik -można zjeść bezkarnie więcej kawałków :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmmm, muszę go wypróbować. Co prawda na jutro już zaplanowałam sprawdzony sernik krakowski...ale za tydzień, czemu nie? ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. znakomicie się prezentuje!lecz zwykły twaróg półtłusty zwykle uzywany do tradycyjnychy serników u mnie w domu ma znacznie mniej kalorii,niż mascarpone,czy jogurt grecki;)

    m.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wydaje się być bardzo puszysty, a takie serniczki lubie najbardziej :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmm... śliczny! Na pewno w smaku jest wspaniały :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie słyszałam o serniku bez sera, ale ten wygląda apetycznie !
    Miłego weekendu !

    OdpowiedzUsuń
  7. prezentuje się wyśmienicie;)mniam:)pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  8. Super strona, będę tu często zaglądała :-)
    Zapraszam na mojego bloga :-)
    www.kuchniaipodroze.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  9. Eksperyment jak najbardziej udany!

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląd ma apetyczny muszę upiec ale olej to jestem zdziwiona - buziaki ślę Marii

    OdpowiedzUsuń
  11. wygląda pysznie :)
    Zapraszam do mnie : http://dirtyhicky.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  12. Pychota ! Dziś za mną chodzi taka mała "ochota" na jakieś ciasto. Sprawdzę czy mam składniki, może to właśnie to czego mi się chce?

    OdpowiedzUsuń
  13. U mnie też dzisiaj sernik :) Ten prezentuje się wyśmienicie! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardo smakowity! Mniam, szkoda tylko, że smaku mi narobiłaś, na razie nie jem ciasta:(((( Smutno mi. Ania

    OdpowiedzUsuń
  15. ale mam ochotę na serniczek !!!!

    OdpowiedzUsuń
  16. Pysznie wygląda ten serniczek ;)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...