Jakiś czas temu kupiłam w promocji jogurt naturalny z mascarpone z Piątnicy - pod nazwą milandia.
Wkrótce znalazłam na półkach kolejną promocję; jogurt typu greckiego o zawartości 10 % tłuszczu.
Postanowiłam je połączyć i upiec eksperymentalnie ciasto, coś podobnego do sernika bez sera lub sernik z jogurtów bałkańskich. Ciasto było udane, dlatego zamieszczam poniżej przepis :)
Składniki :
- jogurt typu greckiego Apetikos -340 g
- jogurt z mascarpone -( do sałatek i deserów )-250 g
- 1/4 szklanki oleju
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 duże jajka
- 1 budyń śmietankowy - taki na 500 ml
- bakalie - u mnie drobno pokrojone suszone figi
Przygotowanie :
- Żółtka utrzeć z cukrem, dodać olej i stopniowo jogurty - ucierać
- Dodać proszek do pieczenia i ubite na pianę białka - wymieszać delikatnie i dodać ewentualnie bakalie.
Ja zrobiłam jeszcze dodatkowo kruszonkę, którą posypałam sernik w momencie jak już lekko się podpiekł.
W smaku jest delikatny, dla mnie idealny. A ważne, że ciasto robi się szybko i nie trzeba mielić sera.
Miałam więcej czasu i zrobiłam ciasto pod spód sernika.
Składniki do ciasta kruchego :
- 12 dag masła
- 1 szklanka i 2 łyżki mąki pszennej
- 2 żółtka
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie ;
- Oziębiony tłuszcz posiekać nożem z mąką
- Dodać żółtka i energicznie zagnieść ciasto ( ja robię to mokrymi rękoma )
- Ciasto schłodzić w lodówce minimum 30 min., a potem wylepić nim dno natłuszczonej foremki, nie zapiekam go wcześniej, tylko wykładam masę serową bezpośrednio na ciasto.
wygląda świetnie:)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczny i chyba mniej kaloryczny niż tradycyjny sernik -można zjeść bezkarnie więcej kawałków :)
OdpowiedzUsuńMmmm, muszę go wypróbować. Co prawda na jutro już zaplanowałam sprawdzony sernik krakowski...ale za tydzień, czemu nie? ;)
OdpowiedzUsuńznakomicie się prezentuje!lecz zwykły twaróg półtłusty zwykle uzywany do tradycyjnychy serników u mnie w domu ma znacznie mniej kalorii,niż mascarpone,czy jogurt grecki;)
OdpowiedzUsuńm.
Jaki apetyczny :)
OdpowiedzUsuńWydaje się być bardzo puszysty, a takie serniczki lubie najbardziej :D
OdpowiedzUsuńMmm... śliczny! Na pewno w smaku jest wspaniały :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
Nie słyszałam o serniku bez sera, ale ten wygląda apetycznie !
OdpowiedzUsuńMiłego weekendu !
prezentuje się wyśmienicie;)mniam:)pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńSuper strona, będę tu często zaglądała :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam na mojego bloga :-)
www.kuchniaipodroze.blogspot.com
Eksperyment jak najbardziej udany!
OdpowiedzUsuńWygląd ma apetyczny muszę upiec ale olej to jestem zdziwiona - buziaki ślę Marii
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie : http://dirtyhicky.blogspot.com
Pychota ! Dziś za mną chodzi taka mała "ochota" na jakieś ciasto. Sprawdzę czy mam składniki, może to właśnie to czego mi się chce?
OdpowiedzUsuńU mnie też dzisiaj sernik :) Ten prezentuje się wyśmienicie! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBardo smakowity! Mniam, szkoda tylko, że smaku mi narobiłaś, na razie nie jem ciasta:(((( Smutno mi. Ania
OdpowiedzUsuńciekawy pomysł:)
OdpowiedzUsuńmmmmm, aż by się zjadło!
OdpowiedzUsuń►BLOG◄
ale mam ochotę na serniczek !!!!
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda ten serniczek ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!