- mała sałata lodowa
- 4 pomidory
- niecałe opakowanie selera naciowego - odłożyłam te najgrubsze, a użyłam środkowych łodyg
- majonez, jogurt, 3-4 ząbki czosnku
- podwójny filet z kurczaka
- przyprawa gyros
- ziarno słonecznika
Przygotowanie :
- Umytą sałatę kroimy dość drobno i układamy ją na spodzie miski
- Pomidory kroimy w dość grubą kostkę i rozkładamy na sałacie
- Łodygi selera kroimy w średnią kostkę i posypujemy nimi pomidory
- Seler przykrywamy usmażonym filetem z kurczaka, wcześniej zamarynowanym w przyprawie gyros ( wg. przepisu na torebce)
- Całość polewamy sosem majonezowo- jogurtowym z kilkoma ząbkami czosnku, jeśli dysponujemy ziarnami słonecznika posypujemy sos po wierzchu, można dodać też natkę.
Sałaty, selera i pomidorów starczyło mi na podwójną warstwę sałatki, filet był tylko na wierzchu.
Sałatkę polewamy sosem tuż przed podaniem na stół. Wykładając na talerze sięgamy do samego dna poprzez wszystkie warstwy sałatki.
Wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńsmacznie wygląda;)
OdpowiedzUsuńOoo, ciekawy pomysł na przekąskę albo na podkręcenie apetytu.....
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie :)
Pychota ale mi przypasowałaś tym daniem zabieram pzrepis papapa buziaki ślę Marii
OdpowiedzUsuńJa zamiast sałaty lodowej daję kapustę pekińską a zamiast pomidorów i słonecznika - kukurydze i ogórki konserwowe <3 Uwielbiam takie sałatki :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawa! myślę, że niedługo spróbuję :) żona in spe
OdpowiedzUsuńwow.. połączyłaś gyrosa z selerem!
OdpowiedzUsuńBardzo odważnie, ciekawi mnie smak ;)
Świetna sałatka :-)
OdpowiedzUsuńSmakowita odmiana gyrosa!
OdpowiedzUsuńPysznie się prezentuje.
Sałatka jak marzenie, zapisuję do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńfajne urozmaicenie klasycznej sałatki gyros:) mniam
OdpowiedzUsuńuwielbiam gyros
OdpowiedzUsuńŚlicznie sfotografowane, u mnie też każdy uwielbia gyros, tylko robię nieco inaczej i te kawałki kurczaka u mnie są mniej apetyczne.
OdpowiedzUsuńP.S. Ula, jeśli Ciebie nie wywala z bloga od Kubeczka Smakowego, to daj jej znać ode mnie, że bardzo bym chciała nie tylko się wpisać, ale po prostu zobaczyć jej potrawy,ALE SIĘ NIE DA, BO LICZNIK ODWIEDZIN powoduje konflikt i cały czas strona wyskakuje.
P.S2 U Krzysia Konkela miałam ten sam problem, ale on coś zrobił i już jest dobrze.
CaUski :-)
Ciekawa odmiana znanej i lubianej sałatki!
OdpowiedzUsuńZbliżaja się rodzinne uroczystości, chętnie skorzystam z Twojego pomysłu. Wyglada smakowicie i juz sobie wyobrażam ten aromat selera naciowego i przypraw do gyrosa.
OdpowiedzUsuńPodoba mi się to połączenie smaków!
OdpowiedzUsuńChętnie wypróbuję dodatek do tej sałatki selera naciowego:-)
OdpowiedzUsuńCiekawe połączenie składników, chętnie spróbuję :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
Ciekawa i smaczna przekąska,kiedyś na pewno zrobię ;3
OdpowiedzUsuńhttp://jula-fantasy-blog.blogspot.com/