Składniki :
- 1 kg sera białego
- niecałe pół litra mleka
- 2-3 łyżki masła
- 1 jajko, 1 żółtko, łyżeczka sody, łyżeczka octu, sól.
- Ser rozkruszamy wkładamy do garnka i zalewamy mlekiem
- Podgrzewamy, cały czas mieszamy i rozgniatamy ( u mnie sprawdził się tłuczek do ziemniaków), aż ser połączy się z mlekiem, jest moment kiedy wszystko zawrze
- Kiedy ser zacznie stawać się coraz gęściejszy i wyraźnie zaczyna formować się jakby kulka sera zestawiłam go z ognia
- Osączyłam całość na sicie
- W garnku roztopić masło, (zdjąć z ognia ) dodać osączony ser, wbić jajko i żółtko i wymieszać dokładnie, wsypać sól, dodać sodę i ocet postawić na ogniu chwilę pogotować i doskonale połączyć składniki
- Gdy już mamy masę podobną do twardego sera przekładamy ją do naczynia szklanego, dokładnie uciskamy i przykrywamy szczelnie papierem śniadaniowym
- Po wystudzeniu pojemnik z serem szczelnie przykrywamy ( by nie wysychał ) i wkładamy do lodówki
- Należy zużyć go w ciągu kilku dni, ja zrobiłam ser z 1/2 kg białego sera, jaj użyłam tak jak do 1 kg. Po zważeniu wyszło mi 48 dag sera. Owinęłam go folią spożywczą, a każdego dnia stawał się twardszy. Jak dla mnie był trochę mało słony, ale to rzecz smaku...
Przepis na zrobienie sera znalazłam w książce Julity Bator "Zamień chemię na jedzenie "
Kochana ale mi przypadł do gustu ten przepis czy mogłabyś mi na meila wysłać baaaardzo proszę
OdpowiedzUsuńbuziaki ślę Marii
Gdyby tylko było to możliwe to przesłałabym Ci Mario. pozdrawiam :)
Usuńświetny pomysł, nie wiedziałam, że tak można:)
OdpowiedzUsuńTeż się zabierałem to zrobienia tego sera, ale nie byłem pewien efektu. Teraz widzę, że warto i może sam się skusze na taki ser ;)
OdpowiedzUsuńPozdrowienia
Podziwiam, ser wygląda fantastycznie :)
OdpowiedzUsuńdomowy ser żółty?! WOW! :-)) muszę zrobić!
OdpowiedzUsuńNie wiedziałam że można samemu zrobić żółty ser, fajny przepis:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ten ser, jest wyśmienity - polecam.
OdpowiedzUsuńwww.chillilady.blogspot.com
nawet nie wpadłabym na to, że można samemu robić żółty ser:)
OdpowiedzUsuńWow jestem w szoku, bo w życiu nie słyszałam, ze ser można samemu zrobić :)
OdpowiedzUsuńjak dla mnie bomba! koniecznie muszę wypróbować, bo nigdy nie robiłam:)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis :D Chyba muszę wypróbować :D
OdpowiedzUsuńNiesamowite....nie wiedziałam że żółty ser można zrobić w warunkach domowych....
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie :)
Ciekawy przepis. Chyba się skuszę i zobaczę co mi z tego wyjdzie ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
mama ma przepis w swoim zeszycie, który ma już xxxxx lat i jeszcze ani razu go nie zrobiła!
OdpowiedzUsuńMoże zachęcę ją twoim postem? :D
Wygląda świetnie :)
Niesamowity i ciekawy przepis. :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Lukrecja
też się przymierzam do żółtego domowego sera. super wyszedł!:)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis. Już robiłam serek topiony, serek grecki. A tu proszę żółty ser. Na pewno zrobię. Dzięki za przepis. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńAleż ten ser wygląda apetycznie !
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło
Pędzę po składniki. Moim marzeniem zawsze było samodzielne zrobienie żółtego sera. Nie miałam pojęcia że da się to zrobić w domu. Jak ja Ci dziękuję za ten przepis to Ty nawet nie masz pojęcia.
OdpowiedzUsuńWow! Jestem w szoku, rewelacja :) Muszę spróbować!
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
Moja prababcia robiła taki ser. Jego zapach pamiętam do dzisiaj:)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis, taki ser jest o niebo lepszy i zdrowszy od sklepowego :)
OdpowiedzUsuń