wtorek, 18 lutego 2014

Jak zrobić żółty ser


Składniki :
  • 1 kg sera białego
  • niecałe pół litra mleka
  • 2-3 łyżki masła 
  • 1 jajko, 1 żółtko, łyżeczka sody, łyżeczka octu, sól.




Przygotowanie :
  1. Ser rozkruszamy wkładamy do garnka i zalewamy mlekiem
  2. Podgrzewamy, cały czas mieszamy i rozgniatamy ( u mnie sprawdził się tłuczek do ziemniaków), aż ser połączy się z mlekiem, jest moment kiedy wszystko zawrze
  3. Kiedy ser zacznie stawać się coraz gęściejszy i wyraźnie zaczyna formować się jakby kulka sera zestawiłam go z ognia
  4. Osączyłam całość na sicie
  5. W garnku roztopić masło, (zdjąć z ognia ) dodać osączony ser, wbić jajko i żółtko i wymieszać dokładnie, wsypać sól, dodać sodę i ocet postawić na ogniu chwilę pogotować i doskonale połączyć składniki 
  6. Gdy już mamy masę podobną do twardego sera przekładamy ją do naczynia szklanego, dokładnie uciskamy i przykrywamy szczelnie papierem śniadaniowym
  7. Po wystudzeniu pojemnik z serem szczelnie przykrywamy ( by nie wysychał ) i wkładamy do lodówki
  8. Należy zużyć go w ciągu kilku dni, ja zrobiłam ser z 1/2 kg białego sera, jaj użyłam tak jak do 1 kg. Po zważeniu wyszło mi 48 dag sera. Owinęłam go folią spożywczą, a każdego dnia stawał się twardszy. Jak dla mnie był trochę mało słony, ale to rzecz smaku...


               Przepis na zrobienie sera znalazłam w książce Julity Bator "Zamień chemię na jedzenie "

23 komentarze:

  1. Kochana ale mi przypadł do gustu ten przepis czy mogłabyś mi na meila wysłać baaaardzo proszę
    buziaki ślę Marii

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gdyby tylko było to możliwe to przesłałabym Ci Mario. pozdrawiam :)

      Usuń
  2. świetny pomysł, nie wiedziałam, że tak można:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Też się zabierałem to zrobienia tego sera, ale nie byłem pewien efektu. Teraz widzę, że warto i może sam się skusze na taki ser ;)
    Pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń
  4. Podziwiam, ser wygląda fantastycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. domowy ser żółty?! WOW! :-)) muszę zrobić!

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie wiedziałam że można samemu zrobić żółty ser, fajny przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam ten ser, jest wyśmienity - polecam.

    www.chillilady.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  8. nawet nie wpadłabym na to, że można samemu robić żółty ser:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wow jestem w szoku, bo w życiu nie słyszałam, ze ser można samemu zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  10. jak dla mnie bomba! koniecznie muszę wypróbować, bo nigdy nie robiłam:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo ciekawy przepis :D Chyba muszę wypróbować :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Niesamowite....nie wiedziałam że żółty ser można zrobić w warunkach domowych....
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ciekawy przepis. Chyba się skuszę i zobaczę co mi z tego wyjdzie ;)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  14. mama ma przepis w swoim zeszycie, który ma już xxxxx lat i jeszcze ani razu go nie zrobiła!
    Może zachęcę ją twoim postem? :D
    Wygląda świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Niesamowity i ciekawy przepis. :)
    Pozdrawiam!
    Lukrecja

    OdpowiedzUsuń
  16. też się przymierzam do żółtego domowego sera. super wyszedł!:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Świetny przepis. Już robiłam serek topiony, serek grecki. A tu proszę żółty ser. Na pewno zrobię. Dzięki za przepis. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Ależ ten ser wygląda apetycznie !
    Pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń
  19. Pędzę po składniki. Moim marzeniem zawsze było samodzielne zrobienie żółtego sera. Nie miałam pojęcia że da się to zrobić w domu. Jak ja Ci dziękuję za ten przepis to Ty nawet nie masz pojęcia.

    OdpowiedzUsuń
  20. Wow! Jestem w szoku, rewelacja :) Muszę spróbować!
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  21. Moja prababcia robiła taki ser. Jego zapach pamiętam do dzisiaj:)

    OdpowiedzUsuń
  22. Świetny przepis, taki ser jest o niebo lepszy i zdrowszy od sklepowego :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...