czwartek, 20 marca 2014

Żeberka wieprzowe w miodzie





Składniki :
  • około 1 kg żeberek
  • około 5 łyżek miodu
  • 1 łyżka cynamonu, 2 gwiazdki potłuczonego anyżu, imbir mielony około płaskiej łyżki i świeży starty 1-2 cm
  • sól, pieprz prawdziwy mielony
  • sos sojowy
  • 1 główka czosnku - obrać i zmiażdżyć
Przygotowanie :
  1. Umyte żeberka osuszamy i przekładamy do miski
  2. Przyprawy oprócz soli mieszamy z miodem i czosnkiem, trzeba uzyskać tyle marynaty, by polać nią obficie mięso- można dodać kilka łyżek ciepłej wody
  3. Mięso przykryć i pozostawić w chłodnym miejscu do dnia następnego, można kilka razy przekładać mięso tak by każdy kawałek pokrył się marynatą
  4. Następnego dnia posypać każdy kawałek żeberka solą, ułożyć na blaszce, polać mięso całą marynatę i piec je w nagrzanym piekarniku do miękkości, jeśli zbyt szybko się przyrumienią przykryć folią aluminiową. Gdyby brakowało podczas pieczenia marynaty- dolać wody.
Do takiej marynaty nadają się najbardziej drobne żeberka.
Moje były trochę za grube, choć smaczne.

9 komentarzy:

  1. Pysznie!
    Co za smakowity widok z rana.

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne ! Muszę takie zrobic mojej rodzince ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. moja mama takie robi - super są :)

    Zapraszam na moje bloga - nowy post - http://lesia-rekodzielo.blogspot.com
    candy u mnie trwa:))
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. cudowne:) sama często robię żeberka, albo golonkę w miodzie, ale z dodaję jeszcze musztardę:) bardzo mnie intryguje ten dodatek cynamonu, którego nigdy nie używałam. koniecznie muszę to sprawdzić:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ależ apetycznie wyglądają!:)

    OdpowiedzUsuń
  6. konkretny obiadek:D teraz planuję żeberka w coli:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszny obiad. Palce lizać:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...